image
Sursa foto: AP

Biden: Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, lumea se confruntă cu amenințarea unui armaghedon nuclear

Președintele american Joe Biden a declarat că amenințarea lui Vladimir Putin cu armele nucleare creează cel mai mare astfel de risc de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, adăugând că Washingtonul “încearcă să descopere o rampă de ieșire” din situație pentru Vladimir Putin.

„Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă cu utilizarea armelor nucleare, dacă lucrurile continuă pe această cale. Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva unui armaghedon de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba. (…) Putin nu glumește atunci când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că performanțele armatei sale sunt semnificativ de slabe. Nu cred că există posibilitatea utilizării unei arme nucleare tactice și de a evita apoi foarte ușor Armaghedonul”, a spus Joe Biden la o strângere de fonduri la New York.

Totuși ultimele declarații ale Casei Albe și ale Pentagonului arată că Rusia nu și-a schimbat “postura nucleară”, ceea ce înseamnă că SUA nu au detectat semne ale unei pregătiri pentru folosirea armelor nucleare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a declarat ieri că Rusia “își menține principiul de a nu permite desfășurarea unui război nuclear. Am spus și am confirmat acest lucru de multe ori – nu ar exista învingători într-un astfel de război și el nu trebuie purtat niciodată”.

În timp ce Armata Rusă pierde permanent teren în Ucraina, pe teritorii pe care deja le-a anexat formal, Joe Biden a mai spus că SUA încearcă să găsească “o rampă de ieșire din situație pentru Putin”, care ar putea “pierde o putere semnificativă în Rusia”.

Între timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut SUA și NATO să nu mai repete greșeală de dinaninte de declanșarea războiului, când au așteptat ca Rusia să atace, înainte de a furniza arme Ucrainei. Zelenski spune că NATO ar trebui să dea lovituri preventive (non-nucleare) Armatei Ruse, înainte, nu după ce aceasta ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei.

În criza rachetelor cubaneze din 1962, Statele Unite și Uniunea Sovietică au fost foarte aproape de un război nuclear, din cauza amplasării rachetelor sovietice în Cuba. În urma intervenției președintelui american J. F Kennedy și a liderului sovietic Nikita Hrușciov, URSS și-a retras rachetele din Cuba, iar SUA au acceptat un termen de un an de zile în care să-și retragă la rândul lor rachetele nucleare amplasate în Turcia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: