image
Sursa foto: presidency.ro

Klaus Iohannis: Suntem într-o fază dificilă pe ambele maluri ale Prutului; Miza este democraţia societăţilor noastre

Atât România, cât și Republica Moldova sunt într-o perioadă dificilă, miza fiind democrația din ambele țări. Este declarația președintelui României, Klaus Iohannis, și a fost făcută sâmbătă, la Iaşi, la Forumul Educaţiei 2019.

Liderul de la Cotroceni a făcut comentariul după o întrebare adresată de copreședintele blocului ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase, care la fel a participat la aceste forum.

„Consider că enormul sprijin financiar pe care îl acordă România Republicii Moldova, inclusiv în domeniul educaţiei, consider că adevărata presă românească şi cultura trebuie să treacă Prutul. Vă întreb dacă vedeţi posibil un proiect integrat pe acest subiect asumat transpartinic, pe termen lung?”, a fost întrebarea lui Andrei Năstase.

Președintele României a menționat că „peste termen, da”.

„Acum cred că suntem într-o fază dificilă şi de-o parte, şi de cealaltă parte a Prutului. Miza este democraţia societăţilor noastre. De ce am ajuns acum, după 30 de ani de la căderea comunismului în această fază dificilă, o să citim peste mult timp probabil în cărţile de istorie, dar noi acum trebuie să facem faţă acestei situaţii, şi noi, şi voi, sau noi, împreună. Media, şi la noi, şi în Republica Moldova, are dificultăţi clare şi avem instituţii media foarte serioase, independente, care încearcă să relateze şi să facă faţă, dar avem şi media care este mai degrabă foarte partinică, ca să zic aşa, ceea ce, în esenţă, este o chestiune legală, doar moralitatea trebuie pusă puţin în discuţie. Deci nu legalitatea este problema. În mod paradoxal, şi asta ţine de educaţie”, a menționat Klaus Iohannis.

În opinia preşedintelui României, „o societate educată nu tolerează o media apucată, îi respinge pur şi simplu, rămân fără cititori, fără telespectatori şi aşa mai departe”

„Noi încă nu am ajuns în faza aceasta şi cred că nici în Republica Moldova nu aţi ajuns în faza aceasta şi, iată, dacă mergem la baza multor probleme, găsim că e tot acolo: educaţia. O educaţie solidă, care creează o societate bine educată nu în sensul că să ştie fantastic de multe lucruri, să fie bazată pe valori solide, pe evaluări solide, rezolvă practic de la sine şi această problemă. O societate bine educată nu tolerează o justiţie nedreaptă sau o justiţie politizată, nu tolerează media părtinitoare peste măsură, nu tolerează infractori în vârful statului şi aşa mai departe. De aceea tot spun: educaţie este baza societăţii. Nu este o anexă, nu este un sector care trebuie discutat doar în prag de alegeri electorale, ci este chiar la baza unui popor”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: