image
Sursa foto: jurnal.md

Restricții de deplasare la prezidențiale: „Am obținut interzicerea transportării alegătorilor din regiunea transnistreană”

Pentru a evita transportarea organizată a alegătorilor, inclusiv a celor din regiunea transnistreană, CEC a decis ca pe 1 noiembrie, între orele 07.00 şi 21.00, să fie permisă deplasarea pe teritoriul RM doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de 8 persoane și a transportului de rută care circulă conform legislației RM.

Totodată, CEC a interzis organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportului alegătorilor la secția de votare; efectuarea transportării alegătorilor la secția de votare cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul din candidați.

Decizia CEC mai prevede interzicerea transportării alegătorilor la secția de votare cu autocare sau de a efectua transportul alegătorilor la secția de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu terțe persoane, altele decât călătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități.

În cazul nerespectării normelor enunțate mai sus, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Economiei și Infrastructurii va întreprinde măsuri de întrerupere a acestora, raportând după fiecare caz Comisiei Electorale Centrale, iar în termen de 24 ore după ziua alegerilor, vor prezenta un raport detaliat despre acțiunile și măsurile întreprinse.

Amintim că proiectul aprobat de Comisia Electorală Centrală, a fost propus de Olesea Stamate, reprezentantă cu drept de vot consultativ la CEC a candidatei PAS, Maia Sandu.

„Am reușit să obținem interzicerea transportării organizate a alegătorilor din regiunea transnistreană! Acum este important ca această hotărâre a Comisiei Electorale Centrale să fie implementată în ziua votării atât ca literă, cât și ca spirit, astfel încât în alegerile prezidențiale din acest an să nu se mai repete cumpărarea masivă a voturilor din regiunea transnistrează așa cum s-a întâmplat în 2016 și 2019”, a menționat deputatul Sergiu Litvinenco.

Menționăm că potrivit Codului penal, coruperea alegătorilor în schimbul votului pentru un concurent electoral sau altul prin oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 850 de unități convenționale sau cu închisoare de la un an la 5 ani, în cazul persoanei fizice, iar în cazul persoanei juridice - cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: