image
Sursa foto: euronews.com

O treime din pacienții care s-au vindecat de Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni, cu boli de inimă sau diabet

Aproape o treime dintre pacienții care s-au vindecat de Covid-19 ajung înapoi în spital în următoarele 5 luni, iar unul din opt moare, arată un studiu realizat de Universitatea Leicester și de Oficiul Național pentru Statistică (ONS).

Cercetătorii au descoperit efecte pe termen lung devastatoare asupra celor care au avut o formă severă de Covid-19. Mulți dintre aceștia suferă de boli de inimă, diabet sau afecțiuni cronice la ficat și rinichi chiar și după luni bune de la vindecare. Autorul studiului, Kamlesh Khunti, profesor în domeniul diabetului și medicinei vasculare la Universitatea Leicester, a declarat că acesta este „cel mai mare studiu al persoanelor externate din spital după ce au fost internați cu Covid”, notează dcnews.ro.

„Oamenii par să plece acasă, să apară efecte pe termen lung, să se întoarcă și să moară. 30% sunt reinternați, este vorba de mulți oameni. Cifrele sunt foarte mari", a spus profesorului Kamlesh Khunti.

Potrivit autorilor studiului, dintre 47.780 de persoane care au fost externate în primul val, 29,4% au fost reinternate în spital în următoarele 140 de zile, iar 12,3% dintre aceștia au murit. Datele urmează să fie evaluate și de către alți experți.

comentarii: