image
Sursa foto: president.md

PSRM și PD, acuzate de trădare după ce au votat creditul rusesc; Slusari: „Vom iniția demiterea Guvernului”

Votul PD-PSRM de astăzi în Parlament, prin care a fost ratificat acordul cu privire la împrumutul de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse, este un act de trădare a intereselor RM, iar în spate ar sta interese ascunse și obscure ale anturajului președintelui Igor Dodon.

De această părere este vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA, care a declarat că odată ce situația legată de pandemia COVID-19 se va limpezi, va fi inițiată demiterea Guvernului Chicu.

„Am asistat la un vot care riscă să arunce RM în hău, un vot de trădare a intereselor RM. Nu vreau să vorbesc despre aspectul geopolitic, mai puțin contează de la cine venea asemenea credit în asemenea condiții. Sunt niște condiții absolut neclare și ambigue, cu riscuri imense, cu riscul să fie cuplate datoriile agenților economici privați. În primul rând avem suspiciunea că este vorba despre Gazprom sau alte companii cu capital rusesc, care vor lua credite de la băncile din Federația Rusă. Acest credit a fost negociat în stil colonial. La toate întrebările noastre, răspunsul a fost: „Așa a vrut Federația Rusă”. Dar ce a vrut Republica Moldova? Măcar să știm eroii, cine a negociat așa ceva? Care a fost motivul că totul a fost acceptat, care sunt interesele ascunse ale șefului statului? Știm că vine perioada electorală, știm că există interesele pecuniare ale anturajului lui Dodon. Probabil că în foarte scurt timp totul o să fie clar”, a declarat Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing.

Referitor la rolul PD, Alexandru Slusari a spus: „Știm că au fost amenințări cu dosare, șantaj, frica de anticipate, dar asta nu e o scuză pentru PD”.

Vicepreședintele Parlamentului a ținut să menționeze diferența de abordare a UE și FMI față de Rusia, în raport cu RM. Totodată, Slusari a pus accent și pe schimbarea retoricii Guvernului pentru justificarea creditului. Or dacă în februarie guvernarea susținea că situația economică este una foarte bună, acum, peste noapte, n-ar mai fi bani pentru pensii și salarii, spune Slusari.

„Avem nevoie de bani, dar ați văzut diferența de abordări, care e la FMI. Cerul și pământul e abordarea UE, care acordă tot timpul cele mai bune finanțări pentru RM și acest credit. Toate aceste bocete că nu avem cu ce plăti salarii și pensii... Până nu demult, până în februarie, spuneau că suntem insula stabilității, iar acum gata. Faptul că a fost promovat astăzi atât de intens, încă o dată denotă interese ascunse și obscure”, a declarat Slusari.

„Este evident că acest Guvern, care a trădat interesele RM, trebuie să plece. Noi vom iniția, ținând cont de condițiile pandemiei, vom lua în calcul situația din țară, dar vom iniția demiterea acestui Guvern, care acționează în dezinteresul cetățenilor și trebuie să fie demis cât mai repede. Probabil că vom depune moțiunea de cenzură, vom corela în contextul situației pandemice. Când vom ieși din această situație, nu excludem protestele. Nu este bine când RM cedează fără necesitate stringentă față de orice stat, nu contează care. Acest Guvern trebuie demis imediat după stabilizarea situației legate de coronavirus. Vom face tot posibilul ca Guvernul Chicu în scurt timp să nu mai negocieze cu nimeni”, a punctat vicepreședintele Parlamentului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: