„Concursurile merg bine acolo unde instituţiile statului îşi fac treaba. Am făcut muncă de detectivi. Data viitoare, ne vom gândi de zece ori dacă să facem concurs pe o astfel de poziţie”, a declarat ministra Stamate, într-un interviu la Europa Liberă.

Cei patru candidați pe care comisia din care a făcut parte şi ministra i-a selectat şi propus Consiliului Superior al Procurorilor sunt procurorii Oleg Crîșmaru, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo, şi un singur reprezentant al societăţii civile, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Prim-ministra Maia Sandu s-a declarat, marţi, dezamăgită de listă, spunând că se aștepta să cuprindă mai multe nume din societatea civilă.

Alţi critici s-au arătat nedumeriţi că de pe „lista scurtă” lipsește avocatul Ştefan Gligor, în schimb se regăsește Alexandr Stoianoglo, fost deputat democrat într-o legislatură anterioară.

„Argumentele dlui Stoianoglo din faţa comisiei au spulberat semnele de întrebare faţă de afilierea sa cu PD”, a afirmat, însă, ministra Stamate, care a mai spus că, personal, l-a votat pe Gligor, dar votul ei nu a fost suficient pentru ca acesta să se califice pentru concursul final.

Anterior, majoritatea parlamentară a modificat legislaţia pentru a permite şi juriştilor din afara procuraturii să participe la concursul pentru funcţia de procuror general.