image
Sursa foto: travelandleisure.com

Operatori aerieni din Republica Moldova, excluși din „lista neagră” a Uniunii Europene

Comitetul pentru Siguranța Aeriană a Comisiei Europene a decis eliminarea tuturor transportatorilor aerieni certificați în Republica Moldova de pe Lista UE de siguranță aeriană, așa-numita „listă neagră”. Despre acest lucru a confirmat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în cadrul întrevederii avute cu prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Așadar, după evaluarea la fața locului făcută în luna septembrie curent, Comisia Europeană și ASC au remarcat eforturile concentrate și progresul continuu înregistrat de Guvern. S-a reușit să înlăture neconformitățile depistate de misiunea de evaluare a Comisiei Europene și să îmbunătățească capacitățile de supraveghere a agenților aeronautici, în conformitate cu standardele de aviație internațională.

Noul Regulament aprobat urmează a fi publicat în scurt timp în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare a doua zi după publicare. În continuare, susțin autoritățile europene, este important ca eforturile depuse pentru obținerea acestor rezultate să fie susținute și consolidate pe viitor.

Amintim că, în anul 2018, Comisia Europeană a decis să desfășoare o misiune de evaluare a capacităților de supraveghere ale Autorității Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, după ce statele membre UE au trimis sesizări cu privire la neconformitățile depistate la operatorii aerieni naționali din țara noastră. Astfel, în februarie 2019 transportatorii aerieni certificați în Republica Moldova, cu excepția a trei companii, au fost incluși în Lista de Siguranță, fiind impuse restricții de operare în spațiul aerian al Uniunii Europene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: