image
Sursa foto: libertatea.ro

Taxe vamale ridicate după Brexit: Ce factură a primit o tânără pentru un palton și câteva bluze comandate online din UE

Efectul post-Brexit se resimte pentru britanicii care cumpără din UE. O tânără londoneză a comandat online un palton și câteva bluze de la două dintre brandurile ei preferate din Europa. După ce ambele livrări au fost întârziate pentru controlul vamal, tânăra a aflat de la curier că trebuie să plătească o taxă vamală suplimentară care aproape a șocat-o, potrivit BBC, citată de Digi24.

Ellie Huddleston, în vârstă de 26 de ani a vrut să profite de reducerile din ianuarie și a comandat piesele vestimenare pentru a-și înnoi garderoba. Ambele colete au fost reținute pentru o săptămână pentru control vamal, apoi predate curierului.

Tânăra a fost surprinsă apoi când a primit un mesaj de la firma de curierat prin care i se cerea să achite 58 de lire sterline (65 de euro) taxe vamale, TVA și taxe suplimentare pentru comanda ei de 180 lire (212 euro). În plus, curierul care i-a livrat cel de-al doilea colet a apărut la ușa ei câteva zile mai târziu cu o factură pentru o plată suplimentară de 92 de euro pentru paltonul de 224 de euro.

Taxele sunt impuse de noile reguli guvernamentale și trebuie colectate de firmele de curierat în numele autorităților. Ellie spune că și-a făcut calculele și a ajuns la concluzia că trebuia să plătească prea multe taxe pentru niște haine la reduceri și nu a mai ridicat coletele. De altfel, tânăra susține că nu va mai cumpăra nimic din Europa în viitorul apropiat.

Taxe post-Brexit

Când Marea Britanie făcea parte din uniunea vamală a Uniunii Europene, mărfurile puteau circula liber, fără a fi percepute taxe de import. Comercianții cu amănuntul din UE care trimit colete în Regatul Unit trebuie acum să completeze formularele de declarație vamală. De asemenea, cumpărătorii trebuie să plătească taxe vamale sau TVA, în funcție de valoarea produsului și de unde provine. Taxele vamale sunt responsabilitatea clientului, nu a comerciantului cu amănuntul, care de multe ori nu are nicio idee despre cât de mare ar putea fi eventualul cost suplimentar. Taxele nu pot fi plătite în avans și sunt percepute numai după ce articolul ajunge în Marea Britanie.

comentarii: