Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul afacerilor Externe din 2016, peste hotarele țării se află 805.509 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Printe problemele cu care se confruntă la exprimarea votului în timpul alegerilor,potrivit diasporei, sunt:

- Distanțele lungi pentru a merge la secțiile de votare.

- Rândurile lungi la secțiile de votare

- Costurile de deplasare și cazare doar pentru a vota

Un exemplu de succes al votului prin corespondență au fost alegerile parlamentare din România din 2017. Votarea prin corespondență s-a realizat prin expedierea buletinului de vot, prin servicii poștale, către secții de votare, organizate la misiunile diplomatice ale României. Persoanele care doreau să voteze trebuiau să se înregistreze pe o platformă online făcută de autoritățile române.

În urma problemelor prezentate mai sus, solicităm Guvernului Republicii Moldova, Parlamentului Republicii Moldova, CEC, Ministerul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, cât și partidelor politice și a oricărei instituții care poate ajuta la soluționarea problemelor prezentate să introducă votul prin corespondeță pentru diasporă pentru a avea parte de un proces mult mai organizat, simplu și echitabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova, se arară scris în descrierea petiției.

Cei care vor să semneze petiție sunt îndemnați să accesezi AICI.