Mai mult de 380 de persoane au fost confirmate decedate după un tsunami declanşat de cutremurul cu magnitudinea de 7,5 grade care a lovit vineri oraşul indonezian Palu de pe insula Sulawesi, au anunţat sâmbătă autorităţile din Indonezia, transmite BBC și Mediafax.

Agenţia de dezastre din Indonezia a declarat că cel puţin 384 de persoane au fost ucise. Mai mult de 350 de oameni au fost răniţi.

"Nu am primit încă rapoarte detaliate, deoarece comunicaţiile sunt tăiate. Multe cadavre au fost găsite de-a lungul ţărmului din cauza tsunami-ului, dar cifrele sunt încă necunoscute", a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al agenţiei.

Replicile puternice au continuat în oraşul de coastă sâmbătă dimineaţa, urmate de valuri de până la trei metri înălţime.

Mii de case s-au prăbuşit, împreună cu spitale, hoteluri şi centre comerciale.

Eforturile de salvare sunt în curs de desfăşurare, dar operaţiunile sunt îngreunate deoarece drumul principal către Palu a fost blocat din cauza unei alunecări de teren.

Anterior, purtătorului de cuvânt al Agenţiei pentru Managementul Dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho,a declarat că patru spitale din Palu au confirmat moartea a 48 de de persoane, iar alte sute sunt rănite. El a adăugat că "multe victime" sunt încă necunoscute, iar autorităţile avertizează că numărul deceselor poate creşte substanţial în următoarele zile, transmite CNN.

tsunami Indoneziatsunami Indonezia

Bilanţul anterior anunţat de autorităţi era de 30 de morţi. Doctorul Komang Adi Sujendra a transmis sâmbătă că morţi au fost aduşi la spitalul din Palu unde lucrează el, precizând că alte 12 persoane au fost rănite şi necesită operaţii ortopedice.

tsunamitsunami

Autorităţile spun că eforturile de căutare şi salvare sunt îngreunate din cauză că seismul a provocat căderea curentului şi comunicaţilor în zona oraşului Palu şi localităţii Donggala, ultima aflată la doar 27 de kilometri de epicentrul seismului.

Până în acest moment nu există un bilanţ oficial, însă reprezentanţi autorităţilor indoneziene au comunicat vineri noapte că informaţiile iniţiale indică faptul că mai multe persoane au decedat în urma prăbuşirii unor clădiri.

Un centru comercial din oraşul Palu, capitala provinciei Sulawesi centrală, a fost parţial distrus de seism şi tsunami.

Valul tsunami a lovit două oraşe, Palu şi Donggala. În urma cutremurului înregistrat, vineri, la Donggala, cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte zece sunt rănite.