image
Sursa foto: ria.ru

Duma de Stat din Rusia a votat: Putin poate să rămână la putere până în 2036

Deputaţii ruşi au adoptat o lege care îi oferă lui Vladimir Putin dreptul de a candida pentru două noi mandate prezidenţiale, ceea ce deschide calea pentru rămânerea sa la Kremlin până în 2036.

Inițiativa a fost concepută pentru a pune „legislaţia electorală în acord cu noile norme ale Constituţiei”, după referendumul constituţional din vara lui 2020, când rușii au votat că Putin poate să rămână la putere până în 2036.

Un amendament votat la referendumul de anul trecut permite menţinerea la putere a preşedintelui de 68 de ani, în contextul în care el ar fi trebuit, teoretic, să se retragă la finalul mandatului său actual, în 2024, scrie Agerpres.

Limita de două mandate consecutive va exista în continuare în Constituție, dar „această restricţie nu se aplică celor care ocupau postul de şef al statului înainte de intrarea în vigoare a amendamentelor aduse Constituţiei”, se arată în textul votat de deputaţi, care practic resetează de la zero numărarea mandatelor lui Vladimir Putin.

Președintele Rusiei va avea astfel dreptul să candideze din nou la șefia statului.

Vladimir Putin conduce practic Rusia din 2000. Ajuns la putere în 2000, Putin s-a retras la sfârşitul celui de-al doilea mandat al său, în 2008. El l-a instalat la Kremlin pe premierul său de atunci, Dmitri Medvedev, iar Putin a preluat funcția de premier, conducând în continuare Rusia.

După un interludiu de patru ani, el a fost reales preşedinte în 2012. Constituția fusese modificată, iar mandatul prezidențial a fost lungit de la 4 ani la 6 ani. El se află acum în al doilea mandat consecutiv de șase ani, care se va încheia în 2024.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: