image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Vot FINAL pentru ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor; BCS a părăsit ședința

Parlamentul de la Chișinău a votat, în lectura a doua, ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

„Pentru” au votat 54 de deputați PAS. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit sala de ședințe plenare și nu au participat la procedura de vot, după ce un amendament propus de deputatul Grigore Novac nu a fost susținut. Trei deputați din Partidul Șor au votat împotrivă.

Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.

Vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017.

Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.

comentarii: