image
Sursa foto: profit.ro

Care sunt statele de unde vor fi organizate curse aeriene în următoarea perioadă; Cei fără poliță NU vor fi lăsați la bord

Ministerul de Externe a stabilit lista statelor prioritare de unde vor fi organizate curse aeriene charter spre Republica Moldova în următoarele două săptămâni: Marea Britanie, Irlanda, Spania, Germania (Frankfurt), Belgia, Polonia, Portugalia, Italia (Milano, Roma), Franța, Rusia, Olanda și Cehia.

Potrivit ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, vor fi admiși la bordul aeronavelor doar persoanele care au statut de asigurat medical.

Potrivit procedurii de organizare a curselor aeriene de repatriere a cetățenilor RM, aprobată aseară de Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat aseară, cetățenii RM de peste hotare vor putea să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală prin intermediul sistemului guvernamental mpay.gov.md.

Pe de altă parte, la întocmirea listelor pentru repatrierea cetăţenilor Republicii Moldova, autoritățile susțin că va fi acordată prioriate inclusiv cetăţenilor cu probleme financiare.

„Avem deja o analiză a numărului cetățenilor care trebuie să fie incluși în listele prioritare pentru a zbura spre Chișinău. Va fi acordată prioritate studenţilor, persoanelor aflate la tratament medical, persoanelor care au necesitatea stringentă să se întoarcă în țară, persoanelor care nu mai au mijloace financiare. Avem un număr enorm de solicitări”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Vedeți mai jos Procedura de organizare a curselor aeriene de repatriere a cetăţenilor Republicii Moldova, stabilită aseară de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Reamintim că cetățenii RM de peste hotare care vor să vină acasă se pot înregistra pe paginile de internet și facebook ale misiunilor diplomatice și consulare (vezi aici).

1. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene:

1.1. va întocmi listele solicitărilor cetăţenilor Republicii Moldova, care intenţionează să revină în Republica Moldova, cu indicarea obligatorie a numelui, prenumelui, numărului de telefon, adresei electronice şi domiciliului/reşedinţei în Republica Moldova;

1.2. va întocmi listele pentru repatrierea cetăţenilor Republicii Moldova, acordând prioritate copiilor, studenţilor, persoanelor aflate la tratament medical, altor cetăţeni aflaţi în dificultate;

1.3. va transmite, săptămânal, Autorităţii Aeronautice Civile listele pentru repatrierea cetăţenilor Republicii Moldova.

2. Autoritatea Aeronautică Civilă:

2.1. va elabora propuneri pentru graficul săptămînal al curselor aeriene şi le va înainta Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova spre aprobare;

2.2. va selecta, în mod transparent şi deschis, operatorii aerieni autorizaţi pentru efectuarea curselor;

2.3. va informa MAEIE privind operatorii aerieni selectaţi.

3. MAEIE va informa persoanele din listele prezentate privind operatorul selectat, datele de contact ale operatorului, orarul zborului şi despre obligaţia de a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, în sumă fixă, prin intermediul sistemului guvernamental https://mpay.gov.md/.

4. Operatorii aerieni selectaţi:

4.1. vor publica pe pagina web informaţia despre costul şi condiţiile de călătorie;

4.2. vor coordona cu CNAM statutul de asigurat medical al persoanei incluse în listă;

4.3. vor admite la bordul aeronavei doar persoanele care au statut de asigurat medical, confirmat în prealabil de către CNAM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: