image
Sursa foto: jurnal.md

Vot unanim în Parlament pentru modificarea Constituției: Termenul inițial de 5 ani de numire a judecătorilor a fost exclus

Termenul inițial de 5 ani de numire a judecătorilor a fost exclus. Proiectul de modificare a Constituției a fost votat în lectura a doua. „Pentru” au votat 86 de deputați.

În timpul procesului de vot, sistemul electronic de vot nu a funcționat, oferind un rezultat de 57 de voturi. Asta chiar dacă Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că va vota pentru acest proiect.

Rezultatul votului electronic a fost anulat, proiectul fiind supus votului repetat, de data aceasta prin ridicarea mâinii.

„86 de voturi. Proiectul a fost votat. Cu un pic de emoții”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Potrivit proiectului, judecătorii instanțelor judecătorești vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM.

Proiectul mai propune ca judecătorii CSJ să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către Președintele Republicii Moldova la propunerea CSM și nu de către Parlament. Această modificare ar urma să reducă influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor.

Totodată, proiectul vine cu o completare la reglementarea imunității funcționale a judecătorilor. Aceștia nu vor beneficia de imunitate în cazul actelor de trafic de influență sau luare de mită.

De asemenea, Constituția a fost completată cu un articol nou care va reglementa expres faptul că Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești.

Proiectul mai prevede excluderea Procurorului General și a Ministrului Justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: 6 membri din rândul judecătorilor și 6 – din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament.

O altă modificare propusă se referă la durata mandatului membrilor CSM, care va constitui 6 ani.

În partea ce ține de concretizarea atribuțiilor CSM, prin intermediul proiectului se propune stipularea expresă a faptului că CSM trebuie să fie consultat obligatoriu în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești și este în drept să prezinte amendamente la actele remise pentru consultare.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova a fost elaborat și aprobat de Guvern pe 30 septembrie 2020, fiind înregistrat la Parlamentul de legislatura a X-a pe 10 decembrie același an.

Documentul a fost elaborat întru realizarea Planului Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

comentarii: