image
Sursa foto: bild.de

Ziua de Comemorare a Holocaustului: Preşedintele parlamentului german atenţionează despre noi forme de rasism

Membri ai parlamentului german s-au întrunit astăzi într-o şedinţă specială, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la 76 de ani de la eliberarea de către soldaţii sovietici a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz, informează dpa.

Preşedintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, a atenţionat cu acest prilej că noi forme de rasism şi antisemitism şi-au făcut apariţia în vremurile de azi şi a subliniat că Germania are datoria de a apăra poporul evreu de persecuţii.

"În aceste zile de comemorare, îndemnul este întotdeauna pentru responsabilitate, doar oare suntem noi la înălţime? Antisemitismul şi xenofobia se manifestă din nou făţiş, nestingherit, şi chiar în mod violent în ţara noastră", a deplâns Schäuble.

El a subliniat că însemnele evreieşti au nevoie de protecţie din partea poliţiei. "Evreii îşi ascund kippa, îşi ascund identitatea. În Halle, comunitatea evreiască a scăpat de un atac sângeros din simplă întâmplare", a spus Wolfgang Schäuble, referindu-se la tentativa eşuată a unui extremist înarmat de a pătrunde în sinagoga oraşului, în octombrie 2019.

Personalitate marcantă a creştin-democraţilor, Schäuble a constatat de asemenea că actuala cultură a comemorării din Germania nu protejează împotriva "noilor forme de rasism şi antisemitism, precum cele propagate în curţile şcolilor, pe internet sau prin teorii ale conspiraţiei".

Cel puţin 1,1 milioane de oameni, majoritatea dintre ei evrei, au fost ucişi în lagărul de concentrare Auschwitz din Polonia ocupată de fascişti. Pe teritoriul Europei, aproximativ 6 milioane de evrei au fost ucişi în timpul Holocaustului, relatează Agerpres.

Charlotte Knobloch, lidera comunităţii evreieşti din Bavaria şi supravieţuitoare a Holocaustului, s-a adresat parlamentarilor partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), într-un discurs susţinut în Bundestag. "Voi veţi continua să luptaţi pentru Germania voastră, noi vom continua să luptăm pentru Germania noastră. Voi aţi pierdut bătălia în urmă cu 76 de ani", a declarat ea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: