image
Sursa foto: Jurnal.md

La 26 de ani, este singura femeie pilot din Republica Moldova: „În zbor simt că acolo e exact locul în care trebuie să fiu”

Ecaterina Daranuța are 26 de ani și este singura femeie pilot din Republica Moldova. Ea spune că această meserie nu e destinată doar bărbaților și speră ca experiența ei să le inspire și pe alte tinere să aleagă o meserie pe plac.

Ecaterina Daranuța a crescut printre avioane. Pasiunea pentru zbor i-a fost insuflată de tatăl ei, pilot de vânătoare.

„M-am născut în orășelul militar Mărculești. Tatăl meu era pilot de vânătoare și cred că dragostea față aviație mi se trage din copilărie. Cred că nu aveam încă șase ani, când pentru prima dată tata mi-a arătat ce înseamnă un profil de aripi și cum se formează fortanța în jurul aripii. Și am crescut cu asta,” spune Ecaterina Daranuța.

Ecaterina Daranuța are sute de ore de zbor acumulate. Drumul ei până aici nu a fost unul lin și clar. După ce a absolvit facultatea de limbi străine, a anunțat că vrea să devină pilot. Toată familia a susținut-o mult pentru a-și împlini visul.

„După ce am terminat școala eram un pic indecisă și am făcut o facultate, atunci am terminat o licență în limbi străine. Am hotărât totuși că vreau să devin pilot și am mers la o școală de aviație din Cehia. Am început cu licență de pilot privat, după care a urmat examene pentru piloți de linie. Și la urmă mi-am luat licența de pilot comercial cu care pot să lucrez acum," a mai adăugat aceasta.

Primul zbor îndelungat a fost plin de emoții și satisfacție... Ecaterina Daranuța zice că s-a simțit la locul ei.

„Prima mea cursă a fost în Moscova de aici din Chișinău. A fost foarte emoționant, îmi amintesc după ce am pus putere maximă la motor, am decolat și chiar mă uitat în jur și nu îmi venea să cred că în sfârșit că stau aici în dreapta comandantului și în sfârșit mă simțeam la locul meu, acolo unde trebuia să fiu", spune Ecaterina.

Senzația pe care o are în timpul pilotării nu poate fi comparată cu nimic, mărturisește Ecaterina Daranuța: „Mă simt la locul meu, simt că acolo este exact locul în care trebuie să fiu. Și în momentele în care zbor îmi dau seama că am făcut câteva decizii corecte în viață, care mi-au adus pană aici. Și nu cred că aș schimba niciodată profesia mea pe altceva."

Pentru a ajunge pilot, trebuie să fii o persoană sârguincioasă, dornică să înveți tot ce este nou.

„Până la urmă vârsta, genul, nu contează. Până la urmă contează profesionalismul, contează ca tu să faci meseria bine. Pană la urmă nu contează că ești femeie în cabina unui avion sau ai altă funcție. Contează să fii deschis să înveți lucruri noi și să te gândești la siguranța pasagerilor sau a celor care stau în spatele tău."

Sprijinul familiei şi al colegilor este foarte important, mai ales că încă există anumite stereotipuri: „Toți au fost foarte încurajatori mi-au oferit foarte mult sprijin și chiar am fost plăcut surprinsă de faptul că la noi în Moldova, societatea noastră este pregătită. Și a acceptat foarte ușor și foarte frumos faptul că femeile pot avea orice profesie. Părinții mei sunt foarte mândri de mine și fratele meu care la fel este pilot și, bineînțeles, nu ratează nicio ocazie să le spună celorlalți că au niște copii foarte bravo."

Ecaterina Daranuța crede că multe fete încă nu știu că pot activa în acest domeniu. Ea vrea să le arate că pot face această meserie superbă și pot visa la ea: „Aș vrea să spun tuturor că este foarte important să vrei să faci ceva și să îți urmezi visul pentru că pană la urmă, viața pe care o trăiești este definită de ceea ce ți-ai dorit și ceea ce ai obținut. Fiecare din noi are un vis și cred că este important să îndrăznim să ne urmăm visurile. Cu atât mai mult pentru toate femeile de la noi din RM chiar m-aș bucura să le văd mai puternice, mai încrezute în sine, pentru că noi putem."

La finalul fiecărui zbor, momentul ei preferat este când comandantul mulțumește echipajului pentru muncă și profesionalism.

Noutăţile partenerilor

comentarii: