image
Sursa foto: jurnaltv.md

Mii de ucraineni, sute de persoane dependente și sute de familii nevoiașe din Moldova, ajutate de preotul Igor Plevschi

În zece ani, de când s-a stabilit aici, a reușit să facă mult mai multe decât unii localnici. Vorbim despre Igor Plevschi, un preot care face lucruri mari cu dragoste și credință. De trei ani încoace, părintele a deschis și un centru de reabilitare a celor dependenți de alcool și droguri. Este proiectul lui de suflet.

„Într-un anumit moment, Domnul a bătut la inima mea și mi-a zis: Nu aștepta! Mergi tu la ei! Am decis să mă ridic și să merg la ei. Dar la cine? La cei, la care venea chiar El. La cei obidiți”, spune preotul de la Episcopia Romano-Catolică de Chişinău.

S-a născut la Chișinău, dar rădăcinile l-au chemat pe Igor Plevschi în Ucraina. A studiat teologia la Ujgorod. A revenit în 2012.

„Ce am văzut aici a fost șocant... În Ujgorod, în Transcarpatia, am văzut biserici pline, unde la sărbători veneau și 4000 de oameni. Când am venit aici, în lăcașul nostru veneau cinci bătrâni...”, își amintește preotul.

Dacă oamenii nu vin la el, trebuie el să se apropie de oameni, a decis Igor Plevschi și a creat Fundația de binefacere „Optima-Fide”. De trei ani încoace, părintele a deschis și un centru de reabilitare a celor dependenți de alcool și droguri.

Cei care vin la reabilitare beneficiază de toate serviciile necesare. Au internet, dar nu îl utilizează. Mai departe de ispită! Oamenii fac terapie prin muncă și singuri își fac de mâncare.

În trei ani de activitate, peste 400 de persoane au primit aici ajutor. O echipă de specialiști i-a ajutat pe cei cu probleme să revină la normal.

„Eu am trecut prin așa ceva... Tatăl meu era dependent de alcool. Nu știam cum să-l ajut. Nu găseam nicio soluție. Am găsit un centru de reabilitare și am fost alături de tata, când parcurgea toate aceste etape. Am simțit pe pielea proprie ce înseamnă când bărbatul, un tată, revine în casă”, mai spune preotul Igor Plevschi.

Când a început războiul, Igor Plevschi nu a stat mult pe gânduri. A deschis aici un centru pentru refugiații din Ucraina. Aceștia au prânzuri calde, haine, consiliere psihologică și asistență juridică.

„Creștinismul ne învață să fim receptivi. Când s-a întâmplat, pur și simplu urcam în mașină și mergeam la Palanca. Luam de acolo oameni și îi cazam în această casă”, spune părintele.

Fundația de caritate a lui Igor Plevschi ajută peste 600 de familii dezavantajate. Acum, preotul construiește un centru pentru reabilitarea femeilor dependente.

Noutăţile partenerilor

comentarii: