image
Sursa foto: Profimedia

China: Talibanii sunt nerăbdători să intre în dialog cu comunitatea internațională

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, susține că talibanii sunt „nerăbdători” să intre în dialog cu comunitatea internațională și că aceasta ar trebui să ajute Afganistanul, relatează Reuters. Într-un discurs video susținut la o conferință în Iran, Wang spune că Beijing-ul este pregătit să găzduiască discuții între Afganistan și vecinii săi cu privire la viitorul țării.

„Talibanii sunt nerăbdători să intre în dialog cu lumea. China va găzduit a treia întâlnire a Vecinilor Afganistanului la momentul potrivit”, a adăugat ministrul chinez de externe.

La Conferință au participat reprezentanți ai Afganistanului și a țărilor vecine. Cu prezență fizică au participat reprezentanți ai Pakistanului, Tajikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului. Reprezentanții Chinei și Rusiei au participat online.

Discuțiile vin după o conferință similară găzduită de Pakistan în septembrie.

Statele Unite și alte țări occidentale încearcă să găsească modalități de a asigura intrarea în Afganistan a ajutoarelor umanitară fără să dea legitimitate regimului fundamentalist taliban.

Majoritatea liderilor occidentali au specificat că nu intenționează să recunoască politic regimul taliban înainte ca acesta să îndeplinească condițiile cerute – respectarea drepturilor omului, în particular respectarea drepturilor femeilor, încălcate grav în timpul regimului taliban anterior.

La conferință, Iranul și-a reiterat poziția oficială că talibanii ar trebui să formeze un guvern incluziv din care să facă parte și reprezentanți ai minorităților etnice și religioase.

Regimul fundamentalist șiit de la Teheran a intrat deseori în conflict cu fundamentaliștii suniți talibani, însă recent, relațiile s-au mai încălzit. În iulie, Teheranul a găzduit o întâlnire între reprezentanții fostului guvern afgan și, la acea vreme, insurgenții talibani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: