image
Sursa foto: jurnal.md

DOC // Reniță va depune o contestație pe numele lui Stoianoglo pentru refuzul de a investiga dosarul culiocul

Deputatul susține că PG, când e vorba de imaginea proprie și interesele politice ale lui Igor Dodon operează cu „ principiul constituțional privind separația și colaborarea puterilor în stat”, iar dacă e vorba de un deputat ce nu face parte din arcul prezidențial sau guvernamental, atunci este catalogat că „fac doar pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese”.

Deputatul Iurie Reniță care a prezentat publicului larg patru secvențe video în care Igor Dodon primește o pungă de la fostul lider PD Vlad Plahotniuc, în care ar fi banii pentru salarizarea membrilor PSRM și care a depus mai multe demersuri la PG, astăzi a declarat că vă depune o contestație pe numele lui Stoianoglo din motiv că PG refuză să investigheze dosarul culiocul. Declarațiile au fost făcute de către Reniță în cadrul unui briefing.

Reniță a menționat că nu este mulțumit de decizia Procuraturei Anticorupție și a Procuraturei Generale de a clasa procesul penal intentat împotriva lui Dodon, Plahotniuc și Iaralov care apar în patru secvențe video în presupuse acte de corupție dar și de trădare de patrie. Această decizie a generat foarte multe semne de întrebare și de aceea deputatul a elaborat o contestație pe numele Procurorului General având în vedere subiectul de maximă importanță socială și politică pentru cetățenii RM și a persoanelor implicate în aceste secvențe.

Printr-o contestație adresată Procurorului General Alexandru Stoianoglo, Reniță îi cere anularea ordonanței de refuz în pornirea formulată în baza articolelor 531, 2991, 2992 din Codul de Procedură Penală.

„Având în vedere celeritatea, dar și lejeritatea cu care Procuratura Generală a clasat procesele penale ce-i vizează pe șeful statului Igor Dodon, fostul președintele al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc și cetățeanul Serghei Iaralov, antrenați într-un caz de presupusă corupție și trădare de patrie (cu referire la cele 4 secvențe video pe care le-am prezentat Procuraturii Generale), aș dori să clarific câteva aspecte importante cu care a operat Procuratura Generală anterior, dar și în ultimul ei Comunicat. Clasarea intempestivă a dosarului de maximă importantă socială și politică conduce la fireasca concluzie că Procuratura Generală și structurile sale specializate așa și n-au mai reușit să se debaraseze de influența nefastă a factorilor politici decizionali, altfel cum poate fi catalogată rapiditatea de a-l absolvi pe Igor Dodon, precum și pe ceilalți protagoniști din secvențele video, de vreo bănuiala rezonabilă că au fost implicați în acte reale de corupție și de trădare de patrie.

Așadar, când e vorba de imaginea proprie și interesele politice ale lui Igor Dodon se operează cu „ principiul constituțional privind separația și colaborarea puterilor în stat”, iar dacă e vorba de un deputat ce nu face parte din arcul prezidențial sau guvernamental, atunci este catalogat că „...fac doar pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese...”. În context e firesc să ne întrebăm: care prevedere constituțională sau care cadru legal și regulatoriu îi permite Procuraturii Generale să facă comentarii și declarații politice, cine o abilitează – președintele Dodon, președintele Parlamentului Greceanâi sau prim-ministrul Chicu? Atunci cum rămâne cu respectarea necondiționată a Constituției, a Legii cu privire la Procuratură și a altor acte legislative relevante?”, se arată în contestația lui Iurie Reniță.

renițăreniță
renițăreniță
renițăreniță
renițăreniță

Noutăţile partenerilor

comentarii: