image
Sursa foto: gov.au

Marina australiană şi-a lansat primul escadron de drone

Marina Regală australiană a lansat vineri primul său escadron dedicat exclusiv dronelor, informează dpa.

Squadron 822X va testa diferite sisteme aeriene fără pilot pentru cele mai potrivite operaţiuni de supraveghere cu rază lungă de acţiune.

Unul dintre aceste aparate de zbor fără pilot, Schiebel Camcopter S-100, produs de o companie austriacă şi în valoarea de 2 milioane de dolari australieni (1,42 milioane dolari SUA), poate efectua operaţiuni de supraveghere destinate în mod tradiţional elicopterelor cu echipaj care decolează de pe nave ale marinei şi al căror cost este de 60 milioane de dolari, scrie Agerpres.

Escadronul va folosi de asemenea Boeing Insitu ScanEagle, o dronă cu aripi fixe ce zboară la altitudini mici pentru a identifica navele pe mare şi care costă 4,5 milioane de dolari.

Potrivit ofiţerului Michael Rainey, comandantul Squadron 822X, dronele au o rezistenţă mult mai mare şi zboară timp de 12 ore cu trei litri de combustibil.

"Scopul acestor aparate de zbor este de a extinde 'ochii şi urechile' navelor pe mare", a declarat Rainey canalului naţional ABC la punerea în funcţiune a noului escadron.

"Dezavantajul în momentul de faţă este că nu sunt la fel de sigure ca aeronavele noastre cu echipaj uman", a adăugat el.

Şeful marinei, viceamiralul Michael Noonan, a spus că în viitorul apropiat drone fără pilot vor fi desfăşurate în fiecare teatru de operaţiuni.

Armata australiană ia în considerare folosirea dronelor înarmate pentru a veni în sprijinul soldaţilor la sol şi guvernul cheltuieşte 7 miliarde de dolari pe şase drone Triton produse de Northrop Grumman pentru a urmări submarine inamice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: