image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

FOTO: Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări: Consecințele acelei epurări le simțim și astăzi

La Chișinău, în scuarul Gării, la monumentul victimelor deportărilor staliniste, are loc un eveniment de comemorare a victimelor deportărilor din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.

La eveniment sunt prezenți foști deportați, istorici, urmași ai deportaților și politicieni. În memoria celor trecuţi prin calvarul deportărilor, șeful statului, Maia Sandu, dar și prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au depus flori la memorial.

Președintele a amintit că în noaptea de 12 spre 13 iunie, cu 80 de ani în urmă, zeci de mii de oameni au fost scoși în toiul nopții din propriile case, au fost deposedați de averea câștigată cinstit, au fost batjocoriți și transportați în condiții inumane foarte departe de casă.

„Puterea sovietică a ales gospodarii, oamenii cu verticalitate pe care îi credea un risc la adresa regimului totalitar. Consecințele acestei epurări le simțim și astăzi. Aceste consecințe le simt în fiecare zi membrii familiilor celor deportați și supraviețuitorii. Le simțim ca societate pentru că au fost smulși liderii comunităților, oameni cu spirit de antreprenori, inteligenți care ar fi contribuit enorm la dezvoltarea societății. Noi avem obligația să vorbim despre aceste atrocități ca toată lumea să cunoască acest trecut și ca toată lumea să aprecieze libertatea. E de datoria noastră să păstrăm vie memoria celor deportați, umiliți și alungați din țară, mulți dintre care s-au pierdut cu zile”, a declarat Maia Sandu.

Valentina Sturza, președinta Asociației Deportaților și Deținuților politici din RM, originară din satul Ciuciuleni, Hâncești, își amintește că 13 iunie 1941 era o zi foarte călduroasă.

„Atunci Basarabia a fost decapitată. În casele celor mai onești oameni au năvălit ca barbarii, ofițeri și soldați înarmați. Nimeni nu înțelegea ce se întâmplă. Au dat comanda ca să ne urcăm într-o trăsură care aștepta în curte. Când am ajuns în dreptul imașului din Ciuciuleni am văzut încă șase căruțe. Printre oamenii de acolo era și sora mamei mele si un frate, toți deportați în aceeași zi. Noi copiii plângeam de căldură, foame, sete, ne ascundeam de soare sub căruțe. Abia spre seară a venit comanda să plecăm. Am fost duși la Gara din Chișinău unde am fost urcați în marfare. În acea zi, din Basarabia au fost deportate 3470 de familii, 22 648 de persoane”, menționează fosta deportată.

„Din satul meu au fost duse 32 de persoane, 13 dintre care eram copii. Din păcate toate acele persoane au decedat, am rămas doar eu. Aveam 11 ani. Am fost deportată nu o dată, ci de două ori. Ofiţeri cu pistoale şi soldaţi cu arme în mână stăteau parcă le era frică ca cineva să nu fugă. Acest val de deportări a fost cel mai sângeros, deoarece tații noștri au fost coborâți din vagoane, fiind despărțit de noi în aceeași zi”, a mai spus Valentina Sturza.

Amintim că în noaptea de 12 spre 13 iunie, cu 80 de ani în urmă, a început procesul de epurare etnică și de distrugere a elitelor naționale de către autoritățile sovietice.Peste 32 de mii de români basarabeni și bucovineni au fost ridicați și duși în mod forțat în cele mai îndepărtate locuri din Siberia și Kazahstan.O parte din ei au fost condamnați la munci silnice în lagărele de muncă, alta - la moarte.

Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
dd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: