image
Sursa foto: Cotidianul

ANRE a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Ședința s-a desfășurat online, cu participarea petroliștilor.

Documentul prevede aprobarea marjelor la comercializarea cu ridicata și cu amănuntul la produsele petroliere principale și a gazului lichefiat. Hotărârea ANRE intră în vigoare la 1 iulie, iar unele prevederi – la data publicării în Monitorul Oficial , transmite IPN.

Prețurile de comercializare a produselor cu amănuntul a produselor petroliere până la data intrării în vigoare a Legii nr. 54/2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001 rămân în vigoare și nu pot fin majorate de către vânzători până la intrarea în vigoare a hotărârii. Produsele petroliere aflate în stoc la data intrării în vigoare a hotărârii se vor considera ca o singură partidă, iar prețul maxim pentru acesta urmează a fi determinate reieșind din valorile medii a fiecărui tip de produs la ziua respectivă.

Cristina Tiscul, reprezentanta Asociația Investitorilor Străini (FIA Moldova), a remarcat că întreprinderile petroliere membre FIA, în urma unui calcul au constatat că marja comercială specifică la produsele petroliere principale nu acoperă cheltuielile minime necesare ale societăților petroliere, nemaivorbind de profit, suportând pierderi. Companiile petroliere vor avea nevoie de cel puțin jumătate de an pentru a-și aduce sistemele informaționale IT în conformitate cu prevederile metodologiei, prin urmare, având o rentabilitate negativă, var exista repercusiuni și asupra angajaților companiilor petroliere.

Ștefan Creangă, director al ANRE, a spus că înțelege riscurile pe care le au companiile, dar nu înțelege de ce acestea nu-și eficientizează activitatea. Acest lucru ar putea fi făcut prin reducerea cheltuielilor pentru chiria unei stații de alimentare, de exemplu, dar și prin alte metode. „Nu poate fi pusă ineficiența dumneavoastră pe piața consumatorilor”, a adăugat Ștefan Creangă.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere este obligatorie pentru toți agenții economici care desfășoară activitatea licențiată de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat pe teritoriul Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: