image
Sursa foto: moldova24.info

Cum vor recupera bugetarii „vacanța” din martie - mai: Sâmbete lucrătoare, zi de muncă prelungită, pauză de masă mai scurtă

UPDATE 15:49 // Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la recuperarea zilelor declarate libere în perioada stării de urgență.

„Trebuie să recuperăm ceea ce am stat acasă. Urmează să activăm câte două sâmbete în fiecare lună”, a comentat premierul Ion Chicu.

_________________

Salariații din instituțiile publice urmează să recupereze 22 de zile declarate libere în perioada stării de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19.

Astfel, 12 zile vor fi recuperate în zile de sâmbătă, iar celelalte prin majorarea timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă.

Astfel, în proiect se propune recuperarea a 12 zile declarate libere prin activitate în zile de sâmbătă: 13 iunie, 27 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 15 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie, 31 octombrie și 14 noiembrie.

Totodată, orele de lucru, echivalente cu 10 zile libere, vor fi recuperate, începând cu 1 iunie, prin majorarea în zilele de luni până vineri a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 de minute.

Proiectul stabilește categoriile de salariați asupra cărora nu se vor răsfrânge aceste reguli. Este vorba de salariații instituțiilor medico-sanitare, serviciilor de salvare, urgență, asistență socială, apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Nu vor recupera nici cei care nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză, aveau suspendate contractele individuale de muncă, s-au aflat în concediu medical, concediu paternal, concediu de odihnă anual, concediu neplătit sau au activat la decizia angajatorului la distanță sau cu prezența în oficiu.

Amintim că, în perioada 17 martie –15 mai, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: