Astfel, în proiect se propune recuperarea a 12 zile declarate libere prin activitate în zile de sâmbătă: 13 iunie, 27 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 15 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie, 31 octombrie și 14 noiembrie.

Totodată, orele de lucru, echivalente cu 10 zile libere, vor fi recuperate, începând cu 1 iunie, prin majorarea în zilele de luni până vineri a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 de minute.

Proiectul stabilește categoriile de salariați asupra cărora nu se vor răsfrânge aceste reguli. Este vorba de salariații instituțiilor medico-sanitare, serviciilor de salvare, urgență, asistență socială, apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Nu vor recupera nici cei care nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză, aveau suspendate contractele individuale de muncă, s-au aflat în concediu medical, concediu paternal, concediu de odihnă anual, concediu neplătit sau au activat la decizia angajatorului la distanță sau cu prezența în oficiu.

Amintim că, în perioada 17 martie –15 mai, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență.