image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ciocoi, ameninţat de veterani că va fi aruncat la tomberon: „Vom proceda ca ucrainenii”

Mai multe organizaţii de veterani au organizat azi o conferinţă de presă în cadrul căreia au cerut demisia ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, în contextul declaraţiilor scandaloase făcute de acesta precum că „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop oprirea vărsării de sânge”.

Președintele Tiras-Tighina, Anatol Caraman, a declarat, că nu este nimic de mirare în această declaraţie a lui Aureliu Ciocoi, reieşind din faptul că acesta este un reprezentant al socialiştilor, partid care a promovat timp de mai mulţi ani interesele Federației Ruse în RM. Cea mai mare greşeală a autorităţilor RM, potrivit lui, e că forţele care au iniţiat războiul au fost acceptate ulterior ca aşa numiţi pacificatori

„Chemăm societatea civilă, toate forțele sănătoase din Republica Moldova, să ne unim într-un front comun împotriva acestei guvernări și să inițiem procedura de alegeri anticipate”, s-a adresat președintele Tiras-Tighina.

La rândul său, colonelul în rezervă, Alexandru Banari, a opinat că declaraţia lui Ciocoi este abuzivă şi reprezintă o ofensă la adresa oamenilor care au luptat la Nistru şi care au pus temelia acestui stat.

„Noi vom proceda aşa cum au procedat ucrainenii. Miniştrii care fac asemenea declaraţii denigratoare, o să-i prindem şi o să-i aruncăm în tomberoane. Îl vom acţiona în judecată pe Ciocoi pentru declaraţia denigratoare în privinţa veteranilor”, a spus Alexandru Banari.

Ilie Şâşcu, veteran găgăuz, consideră că actualele autorităţi vor să reducă la zero jertfa oamenilor care au pus mâna pe arme în 1992 ca să apere independenţa şi integritatea acestui stat.

„Toate statele civilizate îl critică azi vehement pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că este un agresor. Vedeţi ce se întâmplă în Ucraina, zeci de mii de oameni omorâţi. Oare vreţi ca acest lucru să se întâmple şi la noi? Domnule preşedinte, mie uneori mi-i ruşine că m-am născut în această republică nefericită. Niciun preşedinte nu aleargă să se întâlnească atât de des cu Putin ca Dvs. La noi în Vulcăneşti oamenii primesc nişte pensii mizere. Iată care e problema care ar trebui să vă preocupe! Susţin cererea asociaţiilor de veterani prin care cerem demisia lui Ciocoi”, a declarat Ilie Şâşcu.

Anatolie Petrici, președintele Asociației Obștești Centrul de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius”, a reiterat că în 1992 a fost „un război al Rusiei împotriva Republicii Moldova”.

„Ciocoi a primit indicații de la Moscova ce să spună. Indicațiile au fost date de Dodon, care convoacă în fiecare luni troica sa și le spune ce le-au spus să facă Moscova. Ei apără interesele străine, nu interesele cetăţenilor acestui stat, din banii cărora sunt plătiţi”, a conchis Petrici.

Veteranii au făcut trimitere printre altele şi la Hotărârea CEDO cu privire la grupul lui Ilie Ilaşcu în care se specifică că războiul din 1992 a fost un act de agresiune militară a Rusiei şi a Armatei a 14-a împotriva RM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: