image
Sursa foto: mei.gov.md

9,9 milioane de lei pentru nouă companii conduse de femei; Credit nerambursabil pentru antreprenoare din toată republica

Nouă antreprenoare au primit câte aproape 1,6 milioane de lei, drept credit nerambursabil din partea statului, pentru a-și dezvolta afacerile. Companiile celor nouă femei cu spirit întreprinzător au fost selectate într-un concurs la care au participat alte 90 de firme. Câștigătorii spun că vor cheltui banii pe modernizare și ridicarea calității serviciilor prestate.

Majoritatea întreprinderilor selectate, șapte la număr, sunt antrenate în fabricarea articolelor din metal, textile, accesorii, în producerea uleiurilor sau a produselor de panificație. Antreprenoarea Nadejda Croitor își propune să investească banii în confecționarea susținători plantari.

„Este o premieră. Ne propunem să aducem din grant utilaje care să ne permită să lansăm o linie de producere a susținătorilor plantare, prin care o să minimizăm importurile, pentru că până acum tot ce se vindea la noi în țară vine doar din import. O să creștem numărul angajaților și ne ambiționăm să mergem și pentru export”, spune Nadejda Croitor.

Planuri mari are și Elena Vetrici, antreprenoare din satul Chirileni, raionul Ungheni. „Suntem printre primii care am adus goji în Republica Moldova am multiplicat goji spre vânzare, singura companie care avem dreptul să-l vindem”, afirmă Elena Vetrici, care vrea să achiziționeze o linie de procesare din creditul nerambursabil.

„Românii procesau materia noastră primă și era ca produsul lor finit, dar de ce să nu fie produs de Moldova? Anume să producem sucuri și dulcețuri la baza cărora vor sta goji, dar va fi amestec cu alte pomușoare”, spune antreprenoarea din Criuleni.

La concurs a participat și o companie care oferă programe de instruire în domeniul tehnologiilor informaționale pentru copii și adolescenți.

„Noi ne propunem să optimizăm toate costurile ce țin de marketing și de comunicarea cu piața, pentru că cel mai complicat în domeniul nostru este să explicăm de ce tehnologiile trebuie să existe în viața copiilor, adolescenților și de ce tehnologiile în educație oferă un plus valoare extrem de mare. Există lucruri cu care noi ne mândrim, ca și echipă, sunt rezultatele copiilor la competiții naționale și internaționale”, spune Diana Rața, directoarea unui centru educațional.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile pentru cele 9 întreprinderi este de 9,9 milioane de lei. Granturile au fost oferite din bugetul de stat, în cadrul Programului „Femei în Afaceri”, implementat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: