image
Sursa foto: jurnaltv.md

Dezvoltă o afacere, având sindromul Down: Povestea unei fete din raionul Cahul

În fiecare toamnă și primăvară, grădina Danielei Pruteanu din Vadul lui Isac, raionul Cahul, se aprinde în culori nemaivăzute. Tânăra crește flori în ghivece, care apoi sunt livrate în oraș, de către tatăl său. Afacerea de familie nu s-ar deosebi cu nimic față de altele zeci sau chiar sute. Povestea este remarcabilă pentru că Daniela este o fată diagnosticată cu sindromul Down, care a dorit să-și găsească un rost în viață.

Elena Pruteanu a aflat la maternitate că fiica ei are sindromul Down. Atunci, nu înțelegea ce înseamnă asta... În pofida pronosticurilor negative ale medicilor, nu a renunțat la Daniela.

„Nu știu dacă poți să te numești mamă și să renunți. Cu un copil care are multă nevoie de tine, îți dai seama că trebuie să fii mult mai aproape. De fapt, medicii mi-au spus că va fi foarte grav. Mai erau în boală anumite anomalii și că va fi un caz foarte grav, că nu va merge, nu va vorbi, nu ne va recunoaște. Dar, mulțumim Domnului! Se vede că Dumnezeu a lucrat mai mult ca medicii”, a spus mama fetei, Elena Pruteanu.

Acum, Daniela este mândria familiei, motorul care mișcă lucrurile din loc. În 2020, mama și fiica au plantat primele semințe de flori în sera construită de tată.

„M-am gândit să fac afacerea asta ca să o implic și pe Dănuța în lucru. Așa e situația că nu știu dacă în Cahul va reuși să se angajeze undeva. Să prindă dragostea de flori, să se poată descurca când nu o să fim noi”, a spus Elena Pruteanu.

Daniela are 20 de ani și în acest an a absolvit liceul din Cahul. Părinții încearcă să o învețe cum să aibă grijă de flori, cum să le vândă la piață, iar fata, la rândul ei, e dornică să cunoască mai mult.

„Pun în pământ, ud, și iată așa cresc flori”, a spus Daniela.

„La piață îi place. Dar și când eu lucrez, vine să ajute. Tot ce facem, facem împreună. Văd că îi place”, a mai spus Elena.

Este diagnosticată cu sindromul Down, dar asta nu o oprește să ajute la dezvoltarea unei afaceri și să-și clădească un viitor frumos în pofida celor care i-au spus la naștere că nu are să supraviețuiască. Prin acțiunile ei, Daniela demonstrează că e în rând cu lumea și capabilă de orice. Mai nou, cântă la vioară în biserica din sat.

Dragostea de flori o ține în seră până târziu. Măcar cu un ochi să intre, să le vadă. Recent, familia a instalat un umidificator al aerului, procurat cu ajutorul unui grant european. Când sera e dotată tehnic, lucru merge mai cu spor.

„Avem mușcate mai mult, pe care le pregătim pentru 8 martie. Crizanteme multe. Pregătim și zambile, crocus, brândușe, lalele”, a mai spus Elena.

Tot cu ajutorul Uniunii Europene, familia Pruteanu planifică în viitorul apropiat să mai crească plante verzi decorative și conifere. În ultimii ani, zeci de femei din Republica Moldova au primit sprijin material şi logistic de la Uniunea Uniunea Europeană pentru a fi motivate şi încurajate să devină antreprenoare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: