image
Sursa foto: jurnal.md

Suspectă de COVID-19, o fetiță din capitală avea să-și piardă viața de enteroviroză, fiind purtată dintr-un spital în altul

„Am ieșit pe coridor, am insistat la medici că îmi pierd copilul, iar ei mi-au spus că până nu va fi rezultatul testului la COVID-19 nu o să vină nimeni, că așa este protocolul. În 24 de ore medicul pediatru este obligat să vină doar o singură dată, indiferent de circumstanțe”, susține Mariana Tihonovici, mama fetiței.

O mamă din capitală susține că acum o săptămână avea să-și piardă fetița din cauza că micuța prezenta simptome asemănătoare noului coronavirus. Mariana Tihonovici din capitală a povestit pentru Jurnal.md cum timp de câteva zile a trăit un calvar, fiind purtată prin trei instituții medicale. În ochii săi fetița se stingea cu zile, iar din cauza protoculului medical risca să-și piardă copilul.

Pe 22 iulie fetița a făcut febră, vomă, anterior avusese diaree și am chemat serviciul 112. Ei ne-au dus la Ignatenco, unde este secția COVID-19, fiindcă simptomele erau asemănătoare cu ale acestui virus.

La noi a fost inițial diaree cu trei zile înainte, am telefonat pediatrul și ne-a indicat un medicament care ne-a stopat procesul, însă febra nu a dispărut. Eu știam că este vorba despre o enteroviroză, că vecinii noștri tot au avut acest virus. Și eu aveam febra 37, dar la mine este specific în cazuri de stres, plus la asta eu stau la evidența medicului reumatolog.

Am fost la spitalul Serghei Lazo, dar ne-au refuzat, după care am plecat la Ignatenco, au discutat cu noi foarte brutal. Mi-au spus că așa e protocolul, și ei așa fac, că nu vor să-și piardă locul de muncă. În secția de internare au consultat-o, i-au pus cateterul, s-au purtat frumos. După ce ne-au urcat sus, ne-au pus picurătoare, după care nu intra nimeni.

Nici nu știam cu cine vorbesc, ele în costumele acestea cine era sora medicală sau medicul, nu știam. Eu vedeam că copilul se simte tot mai rău, se agrava starea copilului meu, simțeam că o pierd”, ne spune mama copilului.

În 24 de ore, medicul este obligat să vină doar o singură dată, indiferent de circumstanțe

Văzând că starea copilului se agravează, iar medicii așteaptă rezultatele la testul COVID-19, mama fetiței a telefonat la Linia Ferbinte a Ministerului Sănătății. Cei de la MSMPS cunoșteau despre acest caz și i-au spus mamei că situația este sub control, că este normal ca fetița să fie în asemenea stare de inconștiență și că trebuie să aibă răbdare să vină rezultatul testului.

Eu am ieșit pe coridor, am insistat că îmi pierd copilul, iar ei mi-au spus că până nu va fi rezultatul testului nu o să vină nimeni. În 24 de ore medicul pediatru este obligat să vină doar o singură dată indiferent de circumstanțe. Eu tot am dat testul, la mine a venit incert din diferite motive, ori nu s-a colectat corect, ori nu am avut mucozități în cantitatea necesară.

După ce au venit rezultatele testului la copil fiind negativ și după toate neplăcerile cu personalul medical care mă acuzau pe mine că nu-i dau suficientă apă copilului, că cazul nostru nu este atât de grav, că de ce am telefonat la Linia Ferbinte a Ministerului și multe altele, am hotărât să plec la un spital privat.

În acele clipe copilul meu se stingea în ochii mei. Dimineața am chemat un taxi și am mers la o clinică privată, unde direct am fost duși în secția urgențe. Medicul pediatru ne-a luat analizele mi-a explicat că la copilul meu zahărul din sânge era foarte mic și trebuia să discut cu ea ca să-i trezesc creierașul, era în stare foarte gravă. Timp de cinci ore medicii au stat deasupra ei, copilul a fost stabilizat și trebuia trasferat în secția de reanimare. Ne-au ajutat să ajungem la reanimarea de la spitalul Serghei Lazo”, ne spune plângând Mariana.

Mama fetiței a ținut să mulțumească medicilor de la Spitalul Clinic Municipal de Copii nr 1. din capitală care i-au salvat copilul de enteroviroză.

Nicolae Kiskin, șeful secției reanimare care ne-a ajutat și mi-a salvat copilul împreună cu alți medici, sunt niște îngeri, după câteva ore copilul meu și-a revenit. Diagnoza a fost enteroviroză. Medicul mi-a zis că mă cunoaște tot Chișinăul, și nu a spus-o cu rău dimpotrivă, a menționat că din cauza COVID-ului se omoară oamenii și este legal, de vină ar fi protocoale”, a menționat Mariana Tihonovici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: