image
Sursa foto: legalmagazin.ro

O grupare de hackeri pregătea atacuri cibernetice asupra unor spitale din România; Liderul e din Republica Moldova

O grupare de criminalitate cibernetică, auto-intitulată „Pentaguard”, ar fi pregătit să atace infrastructura informatică a mai multor instituții, printre care și spitale din România.

Procurori români din DIICOT și procurori din Republica Moldova au făcut vineri percheziții la cei patru membri ai unei grupări.

Liderul grupării e din Republica Moldova, iar hackerii au reușit deja să atace site-urile unor primării de comune, al DSP Constanța și DSP Tulcea, potrivit unor surse judiciare citate de G4media.ro.

Ei intenționau să atace site-urile unor spitale, să trimită email-uri cu viruși ce păreau să vină de la alte autorități din domeniu.

Virusul urma să blocheze sistemele informatice, iar pentru deblocare ar fi cerut răscumpărare.

„Concomitent cu perchezițiile din România a fost efectuată și o percheziție pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unei comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT autorităților judiciare din acest stat. În cauză există suspiciunea rezonabilă că, la începutul anului 2020, a fost constituită o grupare infracţională organizată, formată din 4 persoane, grupare ce a activat în mediul virtual, sub titulatura de „Pentaguard”, având drept scop săvârşirea de infracţiuni specifice criminalităţii cibernetice”, informează DIICOT România.

Potrivit instituției, prin acest tip de atac, exista riscul blocării şi perturbării grave a funcționării infrastructurilor informatice ale spitalelor respective, parte a sistemului sanitar, care joacă un rol determinant şi decisiv în acest moment, pentru combaterea pandemiei cu noul Coronavirus.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai anunță DIICOT.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: