image
Sursa foto: jurnal.md

La CSJ a avut loc o nouă ședință în dosarul Domnica Manole vs. CSM

Procesul judecătoarei Domnica Manole, care luptă pentru anularea deciziei CSM, prin care a fost demisă din sistem, a continuat la Curtea Supremă de Justiție. La ședință, reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii a oferit explicații și, respectiv, poziția instituției față de acest dosar. Nedumerită, reclamanta afirmă că avocatul nu a răspuns concret la nicio întrebare. Judecătorii au luat o pauză până pe 24 mai.

Ca de fiecare dată, ședința a fost monitorizată de către reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău. După ce la ședința trecută, avocata Domnicăi Manole a oferit explicațiile necesare, acum a venit rândul reprezentantului Consiliului Superior al Magistraturii. Instituția solicită respingerea demersului fostei judecătoare și menținerea deciziei CSM. Avocatul a refuzat însă să spună aceste lucruri în fața camerelor de luat vederi, iar partea reclamantă afirmă că, de fapt, apărătorul s-a eschivat să răspundă la întrebările care au apărut la ședință.

Judecătorii au decis să ia o pauză până pe 24 mai, atunci când vor trece la cercetarea probelor. Acum două luni, Domnica Manole a scris o cerere la CSM în vederea anulării deciziei prin care a fost destituită din funcție în contextul în care Curtea Constituțională a decis că verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informaţii şi Securitate, care a generat eliberarea din funcție a lui Manole, este neconstituţională. CSM și-a menținut însă hotărârea.

În vara anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să o elibereze din funcție pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar și pentru faptul că ar fi comunicat cu părți din mai multe dosare, decizie care a provocat reacții din partea Delegației Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite, dar și a ONG-urilor din domeniu.

Este al doilea proces intentat împotriva CSM. Anterior, Domnica Manole a ceut CSJ-ului să anuleze hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care i-a fost ridicată imunitatea și Procuraturii i s-a permis să o urmărească penal. Atunci, Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză CSM-ului. Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: