image
Sursa foto: jurnal.md

Asociația Farmaciștilor critică dur proiectul „farmaciilor mobile”: Un pericol pentru sistemul de sănătate și cetățeni

După comunitatea academică și Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova a emis o declarație în care atenționează opinia publică despre pericolele implementării proiectului „farmaciilor mobile”. Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova solicită factorilor de decizie să stopeze promulgarea modificărilor și completărilor la legislația farmaceutică operate de deputații PSRM-Șor în cadrul ședinței care a avut loc miercuri, 16 decembrie.

Potrivit autorilor declarației modificările la legislația farmaceutică se vor solda cu discreditarea sistemului farmaceutic și totodată prezintă un risc pentru sănătatea populației RM.

Asociația Farmaciștilor precizează că a aflat din presă despre aceste modificări. „Probabil că în anumite țări, în cazurile în care cea mai apropiată farmacie se află la zeci de kilometri de localitatea rurală asistența „mobilă” cu medicamente, ca excepție, poate ar putea fi aplicată. O astfel de situație nu este caracteristică însă pentru Republica Moldova.

O astfel de formă de asistență cu medicamente promovată în condițiile stipulate prin modificările Legii cu privire la activitatea farmaceutică ridică mai multe probleme, care după părerea noastră se vor solda cu efecte negative asupra sănătății consumatorilor de medicamente” se spune în declarația Asociației Farmaciștilor.

docdoc
docdoc

Amintim că și comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au emis un comunicat în care s-au arătat îngrijorați de conținutul legilor aprobate recent de coaliția PSRM-Șor-Pentru Moldova, cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică.

Potrivit experților, noile prevederi legale vor avea un impact negativ atât asupra sănătății populației, cât și asupra sistemului farmaceutic.

Reprezentanții comunității academice amintesc că o farmacie comunitară și filiala acesteia pentru desfășurarea activității farmaceutice trebuie să corespundă cu strictețe cerințelor, serviciile să fie prestate de cadre farmaceutice, să dispună de spațiu, dotare, licență, aviz sanitar, certificat de acreditare și multe altele. Cele enumerate nicidecum nu pot fi asigurate într-o „unitate mobilă farmaceutică”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: