image
Sursa foto: zdg.md

Durere fără margini la Costești; Tânărul ucis în bătaie în noaptea de Revelion este petrecut astăzi pe ultimul drum

Dumitru Jomir, tânărul de 21 de ani, care a murit la spital după ce a fost snopit în bătaie în noaptea de Revelion la Costești, Ialoveni, este petrecut astăzi pe ultimul drum.

Înmormântarea va avea loc la ora 10:00, în satul Costești. Rudele băiatului decedat spun că după înmormântare vor organiza un protest, cerând dreptate pentru Dumitru. Cel mai probabil, acțiunea va avea loc luni, 13 ianuarie.

Dumitru Jomir a murit pe data de 5 ianuarie, la ora 10:30 la Spitalul de Urgență din Chișinău, după ce a fost snopit în bătaie de mai multe persoane în seara de Revelion.

Tânărul se afla la petrecerea de Revelion împreună cu prietenii lui. La un moment dat, un amic de-al său a fost telefonat să iasă la poarta, iar primul l-a însoțit. La poartă ar fi venit mai mulți tineri cu care s-a iscat o ceartă.

La un moment dat, victima i-ar fi spus unei fete să nu se implice în „discuția băieților”, după care agresorii s-au năpustit asupra lui și l-au lovit cu o scândură de la gard. Când a încercat să se ridice de la pământ, atacatorii l-ar fi lovit din nou, doborându-l pentru a doua oară și au și sărit cu picioarele în cap, desfigurându-l.

Acum rudele susțin că se încearcă mușamalizarea cazului și că, în realitate, Dumitru ar fi fost maltratat de către trei tineri și nu doi așa cum spun forțele de ordine. Ambulanța ar fi venit foarte târziu, iar băiatul NU a primit asisență medicală din momentul în care a fost internat.

„Camerele de supraveghere au surprins momentul încăierării și se vede cum el ar fi fost bătut de trei tineri, nu doi cum ar fi declarat martorii și organele de drept. A 3-a persoană nu a fost identificată până în prezent”, spun rudele îndurerate.

Mai mult, indivizii care l-au snopit în bătăi pe Dumitru Jomir și-ar fi făcut selfie în mașina poliției și la comisariat, apoi le-au publicat pe internet, iar la scurt timp au fost șterse.

Totodată, rudele băiatul se plâng că asistența medicală de urgență a fost acordată foarte târziu și acuză organele de drept că nu au acționat așa cum se cuvine. Rudele mai consideră că se dorește mușamalizarea cazului, dat fiind faptul că situația lui Dumitru era extrem de gravă din momentul internării la urgență, iar minorul care l-a bătut cu bestialitate a fost eliberat la scurt timp după reținere.

Precizăm că cei doi suspecți, de 16 și 21 de ani, se află în arest preventiv. Ieri, 10 ianuarie, celui de 21 de ani, care a fost arestat în dimineața zilei din 1 ianuarie curent, i-a fost recalificată învinuirea de către procurori, iar minorului de 16 ani i-a fost fost aplicată măsura de arest preventiv.

Tânărul de 21 de ani este învinuit de procurori de vătămare intenționată gravă a sănătății, care a provocat decesul victimei, precum și de huliganism agravat. Pentru prima infracțiune, acesta riscă între 12 și 15 ani de închisoare, iar pentru a doua, între 3 și 7 ani după gratii.

În cazul minorului de 16 ani, procurorii i-au înaintat învinuirea tot ieri, 10 ianuarie, iar la prezentarea minorului în fața judecătorului de instrucție – la solicitarea procurorilor – a fost dispusă aplicarea arestului preventiv pentru un termen de 30 de zile.

Procurorii îl învinuiesc pe minor de „vătămare intenționată gravă a sănătății, care a dus la decesul victimei, faptă pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 12 la 15 ani, precum și de huliganism comis de două persoane, care se pedepsește cu amendă între 37.500 de lei și 67.500 de lei sau închisoare de până la 5 ani”.

Anterior s-a spus indivizii care l-au bătut pe Dumitru ar fi fost implicați și în alte acțiuni ilegale în localitate. Unii oameni din localitate afirmă că indivizii fac parte dintr-o grupare criminală care este protejată și tolerată inclusiv de către poliția din localitate.

Ieri, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a declarat că individul de 21 de ani din Costești, care împreună cu un minor l-au snopit în bătaie până la moarte pe Dumitru Jomir, se află în vizorul poliției de mai mult timp și că pe numele acestuia au fost deschise anterior șase dosare penale și 16 cazuri de contravenție.

Totodată, s-a stabilit că toate loviturile fatale aduse victimei au fost cauzate de băiatul de 21 de ani. În cadrul anchetei au fost interogați 20 de martori.

Noutăţile partenerilor

comentarii: