image
Sursa foto: Profimedia

Izvorul fluviului Tamisa a secat pentru prima dată în istorie

Izvorul fluviului Tamisa, situat în Anglia, s-a deplasat pentru prima dată în istoria cunoscută cu opt kilometri în aval. Fenomenul s-a produs după mai multe săptămâni de secetă severă, când temperaturile au depăşit pragul de 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Regatul Unit în luna iulie.

Christine Colvin, directoarea departamentului de promovare şi implicare socială din cadrul organizaţiei de mediu Rivers Trust, a declarat: „Ceea ce vedem că se întâmplă acum la izvoarele legendarului fluviu Tamisa este, din păcate, emblematic pentru situaţia cu care ne confruntăm în întreaga ţară, acum şi în viitor. Deşi nu este neobişnuit ca izvorul să sece în timpul verii, să vedem fluviul izvorând la o distanţă de cinci mile (8 km) în aval reprezintă ceva fără precedent”.

„Criza climatică duce - şi va continua să ducă - la o vreme tot mai extremă, inclusiv la secete şi valuri de căldură. Acest fenomen este o ameninţare gravă pentru râuri şi, ca urmare, pentru peisajul general”, a mai spus Christine Colvin.

Organizaţia Rivers Trust a lansat un apel pentru accelerarea măsurătorilor hidrologice, o reducere rapidă a pierderilor de apă, sprijin pentru ca gospodăriile să îşi scadă consumul de apă - precum instalarea unor toalete cu debit redus şi a unor recipiente pentru captarea apei pluviale - şi pentru implementarea unor sisteme sustenabile de drenaj, inclusiv pentru grădini, zone umede şi pavaje permeabile, pentru a contribui la formarea unor depozite locale de apă subterană, scrie Agerpres.

Fluviul Tamisa are în mod tradiţional o lungime de 215 mile (346 de kilometri) şi străbate regiunea Cotswolds, traversează oraşul Londra, apoi se varsă în Marea Nordului.

Tamisa este al doilea fluviu ca lungime din Regatul Unit după Severn şi găzduieşte în fiecare an o cursă tradiţională de canotaj la care participă echipele universităţilor Oxford şi Cambridge.

comentarii: