image
Sursa foto: Getty Images

Talibanii au cucerit două noi districte în Afganistan

Talibani au cucerit încă două districte în Afganistan. Astfel, de la începutul retragerii trupelor NATO din Afganistan, la 1 mai, un număr de 17 districte afgane au căzut sub controlul talibanilor. De asemenea, talibanii au făcut un apel către „toate trupele străine” din Afganistan să părăsească această ţară odată cu trupele americane, a căror retragere se va încheia până pe 11 septembrie.

Ultimele două districte cucerite, după lupte cu trupele guvernamentale, sunt Tolak, în provincia vestică Ghor, şi Zara, în provincia din nord Balkh. În cel din urmă, forţele afgane se aflau de mult timp sub asediul talibanilor, care le tăiaseră recent aprovizionarea cu apă.

„Prezenţa oricăror trupe străine în patria noastră, indiferent de numele lor, este inacceptabilă pentru poporul afgan şi Emiratul islamic”, au precizat talibanii într-un comunicat.

Avertismentul survine după ce Turcia a propus săptămâna acesta, menţinerea unor trupe străine pe teritoriul afgan pentru asigurarea securităţii aeroportului din Kabul.

Conform talibanilor securitatea aeroporturilor şi a reprezentanţelor diplomatice trebuie să fie responsabilitatea afganilor şi „nimeni nu trebuie să spere la menţinerea unei prezenţe militare sau de securitate” în Afganistan, notează Digi24.

Demararea procesului de retragere a trupelor NATO din Afganistan a început la 1 mai 2021, după ce miniştrii apărării şi de externe ai ţărilor alianţei au decis ca toți militarii din Afganistan să fie retrași până pe 11 septembrie.

Decizia de retragere a trupelor a fost propusă de președintele Statelor Uunite ale Americii, Joe Biden. Data de 11 septembrie este una simbolică. În 2001 au avut loc atentatele în care au fost distruse turnurile gemene, iar Statele Unite au trimis atunci primele trupe în Afganistan. În cei 19 ani de participare cu trupe în această ţară, România a pierdut 27 de militari şi alţi peste 200 au fost răniţi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: