image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputat: „Igor Dodon și PSRM revin la practica de reanimare a tensiunilor interetnice”

Președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, la fel ca în campaniile electorale precedente, revin la practica de reanimare a tensiunilor interetnice din societatea moldovenească. Aceasta după ce, PSRM a înregistrat un proiect de lege pentru completarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, care conține prevederi ce contravin Constituției. Fiind conștienți că proiectul nu va fi susținut în Parlament, Igor Dodon va putea da vina pe vina „pe naționaliștii români și unioniști” în campania electorală pentru prezidențiale. Declarațiile în acest sens au fost făcute de deputatul Fracțiunii parlamentare PAS, Blocul ACUM, Oazu Nantoi, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Deputatul, care este și membru al Grupului comun de lucru al Parlamentului și Adunării Populare a UTA Găgăuzia, a declarat că, anterior președinta Parlamentului, Zinaida Greceanâi, spunea că proiectele de legi discutate pe platforma grupului de lucru vor fi incluse pe ordinea de zi a Parlamentului doar după consultarea cu toate părțile vizate. Cu părere de rău, aceste angajamente asumate în fața partenerilor externi, au fost încălcate..

Sfidând activitatea și obiectivele grupului de lucru, pe 16 iulie, deputații PSRM au introdus în procedură parlamentară trei proiecte de legi ce vizează UTA Găgăuzia. Ulterior, acestea au fost avizate pozitiv de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, controlul căreia este deținut de PSRM, mai spune Oazu Nantoi.

Cel mai grav, în opinia sa, este că unul dintre proiecte prevede completarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei. Deputatul precizează că modificarea legii care reglementează statutul juridic special al Găgăuziei necesită votul a cel puțin 3/5 din numărul deputaților aleși și presupune un consens larg.

„Acest gest cinic și iresponsabil al PSRM a fost determinat în mod clar de ambițiile electorale ale președintelui Igor Dodon. Ambii provoacă conștient neadoptarea acestor proiecte de legi, pentru ca în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, în fața alegătorilor din UTA Găgăuzia, să poată da vina pe naționaliștii români și unioniștii din Parlament”, a notat deputatul PAS. În opinia sa, „Igor Dodon și PSRM sunt provocatori politici gata să sacrifice pacea interetnică din Republica Moldova de dragul puterii”.

Oazu Nantoi a prezentat o scrisoare deschisă adresată cetățenilor din UTA Găgăuzia, dar și înaltului comisar al OSCE pentru minotirtăți naționale „în legătură cu acțiunile premeditate întreprinse de președintele Igor Dodon, care ai drept scop instigarea la vrajbă interetnică în societatea moldovenească”. Carmena Sterpu, consultant principal în cadrul Secției protocol și comunicare a Președinției, a declarat pentru IPN că „președintele face tot posibilul pentru a păstra pacea și înțelegerea socială și interetnică în Republica Moldova”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: