Mii de persoane s-au adunat în diferite locuri din centrul Moscovei pentru această acţiune de protest înainte ca poliţia, prezentă în număr mare, să înceapă arestările.

Conform OVD-Info, cel puţin 685 de persoane au fost reţinute în timpul manifestaţiei, între care şi zece jurnalişti. În unele cazuri, persoanele reţinute au fost bătute cu bastonul în timp ce erau căzute la pământ.

Poliţia a anunţat că a arestat 600 de persoane şi că la manifestaţie au fost 1.500 de participanţi, deşi imagini cu demonstraţii în diferite locuri din Moscova sugerează că ar putea fi vorba de mult mai mulţi protestatari.

Agenţia Reuters a relatat că, înaintea manifestaţiei programate la Moscova în favoarea alegerilor libere, poliţia a arestat-o pe cunoscuta activistă de opoziţie Liubov Sobol, o avocată de 31 de ani, care făcuse apel la populaţie să participe la demonstraţie.

Liubov Sobol, care este în greva foamei, a fost reţinută într-un taxi în timp ce se îndrepta spre protest şi urcată într-o dubă a poliţiei.

Manifestaţia de sâmbătă în favoarea alegerilor libere, neautorizată, se desfăşoară fără un lider deoarece condamnările s-au înmulţit după acţiunea de protest de la sfârşitul săptămânii trecute din capitala rusă, care s-a soldat cu aproape 1.400 de arestări, un număr record de la revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin în 2012.

Pentru manifestaţia de sâmbătă, autorităţile au instalat bariere pe principalele bulevarde din centru şi au desfăşurat importante efective de poliţie şi de soldaţi ai Gărzii Naţionale. Reţeaua de internet mobil era indisponibilă în mai multe zone ale oraşului.

Principalul opozant al Kremlinului, bloggerul anticorupţie Alexei Navalnîi, ispăşeşte la rândul său de la 24 iulie o pedeapsă de 30 de zile de închisoare. Spitalizat în weekendul trecut pentru o "gravă reacţie alergică" înainte de a fi trimis în celulă, el a sesizat justiţia, acuzând o posibilă "otrăvire", notează Agerpres.

Justiţia rusă a anunţat tot sâmbătă deschiderea unei anchete pentru "spălare de bani" împotriva organizaţiei lui Alexei Navalnîi.