image
Sursa foto: observatorul.md

Achiziție de lux: Primăria Soroca și-a comandat un automobil de 300 de mii de lei, cu încălcarea regulilor de licitație

Primăria Soroca intenționa să procure două automobile, aleșii locali aprobând în acest scop suma de 360 de mii de lei. În cadrul procesului de discuții publice s-a discutat procurarea a două automobile de marcă „Dacia” în sumă de 120 mii de lei și de 240 de mii de lei, se arată într-o investigație realizată de Observatorul.md. Până la urmă însă conducerea primăriei a decis să procure un singur automobil și în caietul de sarcini a indicat parametrii care să corespundă exact cu modelul de automobil Școda Octavia. Acesta a ajuns în gestiunea primarului de Soroca, a socialistei Lilia Pilipețchi.

În pofida deciziei aprobate de consilierii municipali de a procura două automobile, la 21 ianuarie 2020, Primăria municipiului Soroca a anunțat pe site-urile de specialitate despre o achiziție publică a unui singur automobil de serviciu în valoare de 257 100 lei. Specificațiile tehnice au fost create exact pentru marca și modelul Škoda Octavia.

A doua zi licitația a fost anulată de către primărie și a fost organizată alta, pentru aceeași mașină, doar că deja în valoare de 308 480 lei, adică în numai câteva ore suma s-a majorat cu peste 50 mii de lei. Motivul oficial invocat de primărie e că preţul estimat este anormal de scăzut și nu permitea procurarea autoturismului solicitat.

Autorii achiziției au menționat în caietul de sarcini că au nevoie de un automobil cu o lungime de 4670 mm și 1461 mm înălţime, cu 2686 mm ampatamentul, caracteristici care coincid doar cu modelul Škoda Octavia.

Diana Grosu, expert în achiziții publice a declarat că procedura de achiziție publică organizată de Primăria Soroca este una cu risc înalt de corupție. „Conform specificațiilor tehnice, doar un singur tip de autoturism corespunde cerințelor înaintate de autoritatea contractantă. Deci, doar o mașină Škoda (mai concret, Škoda Octavia) ar corespunde specificațiilor solicitate de primăria Soroca. Prin limitarea accesului unor companii și favorizarea unui anumit model de autoturism se distorsionează concurența, banii publici direcționați favorizând o anumită companie. Resursele publice sunt limitate, acestea ar trebui gestionate transparent, contribuind la consolidarea concurenței loiale. Asemenea proceduri de achiziție trebuie să fie obiectul unei investigații a Consiliului Concurenței cu aplicarea sancțiunilor celor care distorsionează concurența”, a menționat experta citată de Observatorul.md.

La rândul său, Iana Spinei, expert al Transparency International a menționat că această achiziție ridică mai multe semne de întrebare.

De ce fiind planificată achiziționarea a două vehicule, de care ar fi avut necesitate stringentă primăria, s-a procedat la achiziționarea doar a unuia, care aproape acoperă suma planificată pentru ambele unități? De ce din start a fost indicată marca vehiculului? Or, în asemenea cazuri, în ofertă ar trebui să fie indicați parametrii tehnici, cărora le-ar corespunde mai multe tipuri de automobile. Care sunt argumentele pentru a opta pentru anumite caracteristici tehnice? Cât de justificate sunt? Setarea unor parametri tehnici foarte exacți, de până la un cm, este o ajustare premeditată a cerințelor la un singur model, fiind vădit îngrădită concurența operatorilor economici, ceea ce în final ar putea condiționa o utilizare ineficientă a banului public”, a declarat Iana Spinei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: