image
Sursa foto: Profimedia

Cum au ajuns hipopotamii lui Pablo Escobar să fie recunoscuți legal ca oameni de către un tribunal american

După moartea lui Pablo Escobar, în 1993, animalele importate ilegal și aduse la ferna lui din Columbia au fost duse către alte grădini zoologice. Toate, mai puțin patru hipopotami, pe care autoritățile i-au considerat o bătaie de cap prea mare și foarte greu de prins și transportat.

Astfel, ei au rămas într-o zonă îngrădită, de uscat, dar destul de repede au evadat într-o arie din jurul râului Magdelena, unde climatul era mai prielnic. De atunci, numărul lor a crescut la aproximativ 100 de exemplare.

Ca parte a bătăliei pentru salvarea acestor așa-numiți „hipopotami ai cocainei” de la sacrificare, animalele au devenit primele creaturi non-umane care au fost considerate legal oameni de către instanțele americane, relatează Euronews.

Autoritățile din Columbia vorbesc despre uciderea hipopotamilor încă din 2009, sub pretextul că sunt o specie invazivă. Se pare că aceștia concurează cu fauna locală pentru hrană și poluează căile navigabile locale cu fecalele lor.

Dar unii oameni de știință spun că mamiferele sălbatice ar putea ajuta de fapt ecosistemul, pentru că înlocuiesc speciile dispărute din cauza acțiunii umane. Un studiu realizat anul trecut a constatat că dieta și gabaritul lor sunt similare cu ale lamelor gigantice dispărute, iar habitatul lor semi-acvatic este comparabil cu cel al unui alt mamifer dispărut.

Cum s-a ajuns ca hipopotamii să fie recunoscuți ca oameni?

Avocatul columbian Luis Domingo Gómez Maldonado a intentat un proces în numele animalelor în iulie, anul acesta, cu scopul de a preveni uciderea lor.

În Columbia, animalele au dreptul de a intenta procese care să le protejeze interesele, dar cineva din SUA nu poate depune documente care să le susțină.

Însă, părților interesate din Columbia li se permite să se adreseze unei instanțe federale din SUA pentru a obține documente sau mărturii. Animal Defense League Fund (ADLF), un grup de susținere a legii animalelor, a solicitat, în numele hipopotamilor, doi experți ai faunei sălbatice din Ohio, pentru a-și expune cunoștințele despre sterilizarea non-chirurgicală, notează AlephNews.

Cererea a fost admisă, ceea ce înseamnă că Tribunalul Districtual a recunoscut legal creaturile non-umane ca fiind oameni, pentru prima dată în istoria SUA.

„Ordinul instanței de judecată care le aprobă hipopotamilor să își exercite dreptul legal de a obține informații din Statele Unite este o etapă esențială în lupta mai amplă asupra statutului animalelor, pentru a recunoaște că animalele au drepturi executorii”, spune Stephen Wells, directorul executiv al ADLF.

„Animalele au dreptul să fie libere, să nu fie expuse la cruzime și exploatare”, a mai spus el.

Este un pas mic în acest caz care implică animalele de companie neobișnuite ale lui Pablo Escobar, dar care ar putea avea implicații uriașe pentru cazurile privind drepturile animalelor din SUA. Așa cum a declarat avocatul ADLF, este primul „exemplu concret” al unei instanțe americane care autorizează animalele să își exercite drepturile legale în nume propriu.

comentarii: