image
Sursa foto: b2smbi.com

Capitala Japoniei va recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Oraşul Tokyo va recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex, a anunţat guvernatoarea capitalei nipone, Yuriko Koike, o nouă etapă simbolică în condiţiile în care aceste căsătorii nu sunt recunoscute la scară naţională în Japonia, informează AFP și Agerpres.

"Ca răspuns la doleanţele locuitorilor din Tokyo şi ale celor vizaţi de acest subiect, vom face pregătiri pentru a recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex" cel târziu de la începutul lui 2023, a declarat Koike.

Arondismentul Shibuya din Tokyo a fost prima colectivitate locală a ţării care a propus certificate de căsătorie pentru persoane de acelaşi sex, în 2015. Alte arondismente din Tokyo şi mai multe departamente nipone i-au urmat exemplul, iar în prezent circa o sută de colectivităţi teritoriale japoneze propun asemenea certificate.

Pe Twitter, organizaţia militantă Căsătorie pentru Toţi Japonezii şi-a exprimat bucuria în legătură cu anunţul lui Yuriko Koike, amintind totodată că anvergura acestor certificate este simbolică şi îndemnând guvernul "să se grăbească" să recunoască uniunile între persoanele de acelaşi sex.

În lipsa unei legislaţii naţionale, utilitatea acestor documente locale rămâne una foarte limitată, chiar dacă simplifică uneori unele demersuri, precum închirierea unui apartament în comun sau obţinerea permisiunii de a vizita partenerul în spital.

De altfel, până în prezent foarte puţine cupluri gay din Japonia şi-au procurat astfel de certificate.

Japonia este ultima ţară din G7 care nu recunoaşte căsătoriile pentru toţi, chiar dacă majoritatea populaţiei sale este favorabilă acestui lucru, potrivit sondajelor.

Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta conservatoare) aflat la putere blochează de ani de zile acest demers, argumentând că uniunile între persoane de acelaşi sex "nu sunt prevăzute" în Constituţie, care de altfel nu a suferit niciodată amendamente de la intrarea ei în vigoare, în 1947.

Ajuns la putere la începutul lui octombrie, premierul nipon Fumio Kishida s-a arătat la rândul său reticent. În septembrie, el a declarat că "nu a ajuns în punctul de a accepta" o evoluţie a legii asupra acestei probleme.

Circa 10 cupluri homosexuale din Japonia au iniţiat din 2019 acţiuni în justiţie împotriva statului, pentru a obţine o recunoaştere legală a căsătoriilor lor.

În luna martie a acestui an, ei au obţinut o primă victorie atunci când un tribunal din Sapporo (nordul Japoniei) a apreciat că nerecunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex este contrară Constituţiei, pentru că aceasta garantează egalitate în faţa legii pentru toţi cetăţenii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: