Breaking News

image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Popescu: Miza politicii externe e să păstrăm calmul în jurul RM; Ce spune despre numirea unui nou vicepremier pe Reintegrare

Miza politicii externe a Republicii Moldova este păstrarea unui calm în jurul țării noastre, dar și în interiorul ei, a declarat, astăzi, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu.

„Trăim într-o zonă geopolitică complicată. Întreaga vecinătate estică și celelalte state ale Parteneriatului Estic trec prin situații de crize acute. Republica Moldova trece și ea prin situații complicate. Miza politicii externe este să păstrăm acest calm în jurul țării și în interiorul ei. Prioritară este integrarea în UE. Avem dialog intens cu România, dialog bun cu Ucraina, SUA, statele UE. Avem un dialog calm și pragmatic cu Rusia”, a declarat Nicu Popescu.

Ministrul de Externe a precizat că mâine va efectua o vizită la Stockholm, iar până la sfârșitul anului va avea vizite la Berlin, Budapesta și Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic.

În ceea ce privește reglementarea transnistreană, Nicu Popescu a menționat că se discută despre organizarea unei noi runde de negocieri în format 5+2, iar în acest context este nevoie de numirea unui nou vicepremier pentru Reintegrare.

„Și Republica Moldova și toți mediatorii ne dorim organizarea unei runde 5+2 în viitorul apropiat. Și OSCE, Rusia, Ucraina, UE și SUA toți ne întreabă când RM ar fi gata să convenim o dată a acestor negocieri. Lipsa unui vicepremier pentru Reintegrare este un subiect pe care-l discutăm, pentru că toți ne dorim o claritate. O rundă de negocieri urma să aibă loc în noiembrie. În virtutea acestor schimbări de la Chișinău, nu am putut organiza”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Precizăm că viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, și-a anunțat demisia la începutul acestei luni, invocând motive personale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: