image
Sursa foto: captură video

De ce sunt marcate cu simboluri roșii casele bolnavilor de COVID dintr-un oraș din Venezuela: Decizia a stârnit revoltă

Un primar din Venezuela a început să marcheze cu simboluri de avertizare de culoare roșie casele persoanelor bolnave de COVID-19. De asemenea, a amenințat populația că va reduce beneficiile sociale pentru cei care încalcă regulile de carantină.

În urma acestor inițiative, procurorul șef al Venezuelei a declanșat o anchetă, potrivit Reuters.

„Ne protejăm oamenii”, a spus Luis Duque, primarul din Sucre, Yaracuy, în timp ce prezenta marcajul cu un cerc roșu pe o hârtie albă. „Acest semn indică faptul că aici există un caz de Covid sau un suspect de Covid, astfel încât oamenii pot fi atenți”, a mai spus el într-un videoclip postat săptămâna aceasta pe o rețea socială, scrie digi24.ro.

Primarul a mai spus la un post de radio local că sunt necesare măsuri radicale, pentru că Venezuela se confruntă cu al doilea val de Covid. În același interviu a anunțat că se gândește să taie rațiile alimentare și de gaz pentru cei care nu respectă restricțiile.

Inițiativele lui Duque, membru al partidului socialist al președintelui Nicolas Maduro, i-a adus acuzații de discriminare din partea opoziției și l-a determinat pe procurorul șef Tarek Saab să deschidă o anchetă.

Miercuri, într-o postare pe Twitter, Saab a spus că măsurile luate sunt de „segregare” și a mai precizat că Duque a acționat fără să se consulte, adăugând că biroul său și biroul avocatului poporului au început să înlăture semnele.

Venezuela se confruntă cu o nouă explozie a numărului de îmbolnăviri, după un prim vârf înregistrat în august 2020. Marți, țara a anunțat 1.526 de cazuri noi și 15 decese. Yaracuy a raportat 186 de cazuri noi, fiind al patrulea cel mai afectat stat.

Duque a spus că administrația sa îi va amenda pe cei care nu respectă carantina cu echivalentul a 9 dolari, adică salariul minim pe câteva luni din Venezuela hiperinflaționistă.

Ministerul informației din Venezuela și Duque nu au comentat pentru Reuters aceste decizii. În schimb, primarul a mai spus pentru presa locală că, dacă cineva consideră că măsurile sunt neconstituționale, le poate contesta în instanță.

comentarii: