image
Sursa foto: jurnal.md

Apa moartă a Comratului: În fiecare zi peste o mie de metri cubi de deșeuri și apă poluată ajunge direct în râul Ialpug

Un nou film documentar arată situația catastrofală, în care a ajuns râul Ialpug. Specialiștii au estimat că în fiecare zi peste o mie de metri cubi de deșeuri ajung în râu și nu exclud apariția maladiilor. Încearcă să redreseze situația ecologistul Anatol Zalevschi, nu și autoritățile locale. ”Mai rău nu se poate”, afirmă Zelevschi în filmul său „Apa moartă a Comratului”.

Ecologistul Anatol Zalevschi încearcă să caute soluții pentru râul Ialpug din Republica Moldova, care în ultimii ani a devenit un pârăiaș extrem de poluat. Pentru a sensibiliza autoritățile locale din Comrat, pe unde curge Ialpug, și pe cele centrale, din Chișinău, Anatoli Zelevschi a făcut investigațiile de rigoare. Filmul „Apa moartă a Comratului”, publicat pe internet, ne artă o catastrofă ecologică - apa din canalizare se revarsă direct în râu împreună cu diverse substanțe nocive.

„Asta tot din oraș vine, de la oameni. E murdară. De vreo 20-30 de ani deja”, spune Serghei Anastasov, primarul orașului Comrat.

Stația de epurare, construită încă în perioada sovietică, nu mai e funcțională. 90% din apa reziduală ajung direct în râu și doar 10% - la stația de epurare.

„Ne aflăm lângă unul dintre bazinele stației de epurare, dar iată că și aici există scurgeri. E oribil! Apa și-a făcut deja drum spre râu. Toate aceste impurități se varsă în râu. E anormal!", afirmă ecologistul Anatol Zalevschi.

Apa din Ialpug este stricată, în primul rând, de zoaiele unor fabrici sau unor întreprinderi din regiune. Acestea nu au instalații de epurare și trimit în râu diferite deșeuri chimice. Pe locul doi la capitolul poluare stau localnicii, care în marea lor majoritate nu sunt conectați la vreun sistem centralizat de canalizare.

Ecologistul Anatol Zalevschi zice că a încercat să discute cu autoritățile responsabile, dar acestea nu au manifestat un interes corespunzător.

Oficial, râul Ialpug intră în lista celor mai lungi râuri din Republica Moldova. El curge pe direcția sud în paralel cu Prutul, trece pe teritoriul raionului Cimișlia, al Autonomiei găgăuze, al raionului Taraclia, apoi pe cel al regiunii Bolgrad din Ucraina și se varsă în Lacul Ialpug, în apropiere de orașul Bolgrad.

Vedeți aici reportajul video.

Noutăţile partenerilor

comentarii: