image
Sursa foto: jurnal.md

Criza gazelor: În RM a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 60 de zile; Ce se va întâmpla în această perioadă

UPDATE 11:27 // În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 60 de zile. Parlamentul a aprobat, cu 58 voturi, proiectul de hotărâre în acest sens. Decizia a fost luată după ce Gazprom a înștiințat Moldovagaz că, începând de astăzi, va sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, dacă nu va fi achitată datoria curentă.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor nu au susținut proiectul, acuzând Guvernul Gavrilița de incompetență în gestionarea crizei gazelor.

UPDATE 10:42 // Potrivit proiectului propus de Guvern, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții pentru executarea următoarelor măsuri:

- dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;

- adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

- adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;

- coordonarea activității mijloacelor de informare în masă;

- instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

- instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz denecesitate;

- alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;

- efectuarea altor acțiuni necesar în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

UPDATE 9:39 // Premierul a precizat că Guvernul va aloca anticipat compensațiile la facturi pentru ca Moldovagaz să poată achita astăzi către Gazprom suma restantă.

UPDATE 9:31 // Natalia Gavrilița a fost întrebată de ce Moldovagaz nu a reușit să acceseze un credit de la bănci. „Situația de la Moldovagaz e de așa natură că băncile au considerat că sunt riscuri pentru a-i acorda o sumă așa de mare. Deci băncile consideră prea riscantă creditarea Moldovagaz”, a spus premierul.

UPDATE 9:23 // Premierul Natalia Gavrilița prezintă plenului argumentele pentru declararea stării de urgență.

„În anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative care era achitate în următoarele luni. Acum nu mai permite acest lucru, chiar dacă prevederile contractului au rămas aceleași. (...) Există un risc real pentru securitatea energetică a țării”, a spus Gavrilița.

Șefa Guvernului a precizat că în cele 60 de zile vor fi implementate mai multe măsuri, inclusiv dispunerea la necesitate a raționalizării consumului de gaz.

_______

Parlamentul se întrunește în ședință, începând cu ora 9:00, pentru a declara stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile.

Decizia vine ca urmare a recepționării scrisorii oficiale trimise de Gazprom către Moldovagaz, prin care compania e înștiințată că din 20 ianuarie livrările de gaze naturale către Republica Moldova pot fi sistate.

Dacă Parlamentul va accepta solicitarea Guvernului privind instituirea stării de urgență, ulterior, va fi convocată din nou Comisia pentru Situații Excepționale în cadrul căreia vor fi luate decizii care să permită asigurarea neîntreruptă cu gaze a țării.

Precizăm că potrivit acordului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să achite până în data de 20 a fiecărei luni atât plățile pentru luna precedentă, cât și 50% din plățile pentru gazul consumat în luna curentă. În caz contrar, concernul rus poate sista livrarea gazului în următoarele 48 de ore. Potrivit legii, starea de urgență poate fi declarată de către Parlament cu votul a cel puțin 51 de deputați la propunerea Guvernului sau a președintelui Republicii Moldova.

Ședința Parlamentului poate fi urmărită în direct.

Noutăţile partenerilor

comentarii: