image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ultima oră: Astăzi în Republica Moldova ar putea fi declarată stare de urgență în legătură cu criza energetică

Comisia pentru Situații Excepționale va cere astăzi Guvernului declararea stării de urgență în sectorul energetic. Anunțul a fost făcut în această dimineață de premierul Natalia Gavrilița.

„Instrumentele deținute la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației din domeniul energetic, de aceea e necesar să instituim stare de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece o lună pentru intrarea în vigoare”, a precizat premierul, în cadrul unui briefing.

O altă propunere a Comisiei pentru Situații Excepționale va fi instituirea unui centru de dirijare în cadrul IGSU, pentru coordonarea fluxului de informații și gestionarea rapidă a situației.

După ședința Comisiei, va avea loc ședința Guvernului, unde va fi făcută solicitarea către Parlament, de instituire a stării de urgență. După Guvern, premierul Natalia Gavrilița va merge la Parlament, pentru a cere votul deputaților în scopul declarării stării de urgență.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, care a luat parte la același briefing, a precizat că majoritatea parlamentară PAS va susține solicitarea de declarare a stării de urgență.

„În perioadă stării de urgență, Parlamentul va continua să muncească chiar și în lipsa sesiunilor plenare. Vom pregăti un pachet legislativ, ca după ce se va încheia starea de urgență, după 30 de zile sau chiar mai puțin, să putem intra în forță”, a adăugat Popșoi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: