image
Sursa foto: investigatii.md

OFICIAL: Guvernul scoate la privatizare Metalferos // DOC

Guvernul Chicu scoate la privatizare întreprinderea de stat „Metalferos”. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost inițiat de Executiv și publicat pentru dezbateri publice pe pagina web a Agenției Proprietății Publice.

Proiectul prevede modificarea Listei bunurilor proprietate de stat supuse privatizării prin excluderea bunurilor în privința cărora, urmează să fie determinate obiectivele de dezvoltare în corelație cu strategiile sectoriale - S.A. ”Rețelele Electrice de Distribuție Nord”, S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, Î.S. ”Nodul Hidroenergetic ”Costești” și S.A. ”Moldtelecom”), a unui bun amplasat pe teritoriul Ucrainei (B/o Mecita) și a unui bun Radiat din registrul de stat al persoanelor juridice (S:A.”CIMS – 73”).

Totodată, se propune includerea în procesul de privatizare a pachetelor de acțiuni ale statului din S.A. ”SANFARM-PRIM” (99,11%), S.A. ”Metalferos” (78,282%), S.A ”Vinuri Ialoveni” (60,414% ) și S.A. ”Alimentarmaș” (30,080%), precum și cotele sociale ale statului din S.C."IT-CAFE" S.R.L. (100%); Publicația Periodica "Casa Editoriala ITMOLDOVA" S.R.L.(25,00%); S.R.L. "Metrompas" (11,20%).

Se întâmplă după ce, la sfârșitul lui ianuarie, premierul Ion Chicu a anunțat, că întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare, după o discuție cu președintele Igor Dodon, care i-a sugerat să examineze o astfel de posibilitate.

„Statul nu trebuie să se ocupe cu colectarea fierului uzat, a maculaturii și ce mai era acolo când eram pioner... semințe de salcâm. Nu este funcția statului. Nu știu de ce cu toții aveți opinia că Metalferos este o întreprindere superprofitabil. Vânzări în 2018 - 1,4 miliarde de lei. Profit - 20 de milioane. Este absolut neesențial 2% rentabilitatea. Și asta în condițiile în care compania este monopolist, dicta și prețurile pe piață și nu avea concurență. Nu pot să spun ce va fi când se va întâmpla când piața va fi liberalizată, dacă în 2018, când erau monopoliști, au avut profit doar 2%”, a declarat atunci Ion Chicu.

Experții economici spun că decizia de a scoate la mezat compania, până nu demult monopolistă pe piața metalelor feroase și neferoase, comportă mai multe riscuri pentru interesele statului.

Potrivit raportului anual al Metalferos, compania a înregistrat în 2018 venituri de un miliard 450 de milioane de lei, în creștere cu 157 de milioane de lei față de anul precedent.

Metalferos a fost ținta a numeroase acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. În ultimii opt ani, Metalferos a schimbat patru directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo din 2007. Catană este și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon. Metalferos este una dintre companiile de stat cu cele mai mari cifre de afaceri. Anual, încasările acesteia, potrivit informațiilor oficiale, se ridică la circa un miliard de lei. Totuși, profiturile declarate sunt din ce în ce mai mici.

Recent, președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu,, a declarat că actualul director al întreprinderii de stat „Metalferos” figurează doar pe hârtie, compania fiind controlată în realitate de un deputat al Partidului Democrat și de fostul director din perioada anilor 2009-2014, care este și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: