image
Sursa foto: Jurnal.md

CALC cere CEC-ului să permită votul cu acte expirate: „Nu ați informat cetățenii din timp și v-ați schimbat subit practica”

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte cere Comisiei Electorale Centrale să ia o decizie prin care să permită cetățenilor atât din țară, cât și de peste hotare care au acte de identitate expirate să poate participa la alegeri.

Experții spun că CEC-ul nu a informat din timp cetățenii de este hotare despre faptul că nu va permite ca în scrutinele precedente votul cu acte expirate.

„În scrutinele electorale precedente în anticipatele din 2010, la parlamentarele din 2014, din cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, CEC a permis cetățenilor de peste hotare să voteze în baza pașapoartelor expirate. Considerăm că este necesar să fie uniformizată această practică și să se permită și de data aceasta, mai ales că acest lucru nu a fost anunțat anterior și s-a creat o așteptare în rândul cetățenilor”, a declarat secretarul general al Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte.

„Nu putem să schimbăm practica subit și să așteptăm că cetățenii își vor schimba actele în trei săptămâni. Câte oficii consulare oferă servicii de schimb rapid sau servicii mobile? Am văzut doar despre câteva localități din SUA și e un mare semn de întrebare de ce nu se asigură pentru toți. Având un astfel de context, CEC nu se poate ascunde după o decizie a Curții Constituționale. Nu ați informat cetățenii din timp, urmați-vă practica”, a adăugat Nadejda Hriptievschi, de la Centrul de Resurse Juridice din RM.

În 2014 erau circa 240 de mii de cetățeni cu pașapoarte expirate, iar în 2016, la alegerile prezidențiale, numărul acestora aproape s-a dublat, la peste 400 de mii de cetățeni.

„De aici putem concluziona că în 2019 numărul cetățenilor cu acte expirate este mult mai mare. Respectiv, nepermiterea votării cu acte expirate le va limita dreptul acestora la vot”, a adăugat Polina Panainte.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte consideră că decizia Curții Constituționale, prin care a fost respinsă solicitarea Avocatului Poporului în privința votului cu pașapoarte expirate și cu buletinul de identitate, nu este un impediment legal în acest sens.

„Curtea s-a expus superficial și nu a luat un șir de argumente aduse în sesizare. Din păcate, nu a luat în considerare faptul că noi avem constant în ultimii ani, 20 la sută din PIB format din remitențele concetățenilor de peste hotare. Oare asta nu e o dovadă suficientă a atașamentului acestor cetățeni. De asemenea, nu este inclus numărul exact al cetățenilor care au acte expirate”, a comentat Nadejda Hriptievschi.

„În 2014, CSJ a examinat în detaliu acest aspect și a concluzionat că condiția de deținere a actelor valabile nu se regăsește printre excepțiile de privare de drept de vot. Votul se face în baza Registrului de stat al alegătorilor”, a mai spus expertul de la Centrul de Resurse Juridice din RM.

Curtea Constituțională a respins ca nefondată sesizarea Avocatului poporului Mihai Cotorobai, potrivit căruia interdicția pentru cetățeni de a vota peste hotare în baza buletinului sau a pașaportului expirat este contrară Constituției. Asupra acestei sesizări au deliberat și judecătorii recent numiți - Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și Raisa Apolschi. Aceasta din urmă este nașa președintelui PD, Vladimir Plahotniuc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: