image
Sursa foto: Profimedia

12 milioane de oameni, prizonierii apelor: Excavatoare folosite pe post de autobuze, pentru transportul public în China

Zeci de milioane de oameni din centrul Chinei încearcă să treacă de șocul inundațiilor-record de la începutul săptămânii. Doar la Zhengzhou, 12 milioane de locuitori s-au trezit cu străzile inundate zile la rând. A fost atât de multă apă, încât deplasarea prin oraș a devenit o aventură plină de pericole. Transportul în comun este asigurat cu utilaje grele, singurele care pot parcurge, în siguranță, șoselele transformate în canale.

În mai puțin de o săptămână, în provincia Henan a plouat cât într-un an. Râurile au ieșit din matcă, iar în orașe canalizarea a fost ca și inexistentă. De zile bune, apa nu se retrage de pe străzi, pentru că nu are unde să se scurgă. În aceste condiții, cartiere întregi au rămas fără electricitate și apă curentă.

Dacă din dronă peisajul este deprimant, la sol, tragedia este și mai mare. Nu mai există transport în comun. Cel puțin nu ca înainte de inundații. Acum, în locul autobuzelor, există excavatoare. Oamenii călătoresc în cupele imense ale acestor utilaje, urcă și coboară din ele în anumite locuri, unde apa este mai mică, așa cum foloseau, altădată, traseele de autobuz.

Atunci când nu folosesc utilajele grele, se deplasează fiecare cum pot - cu barca, pluta sau bicicleta, ori pur și simplu pe jos, în timp ce apa le trece de multe ori de mijloc.

Nici în multe case nu se mai poate locui în siguranță. „N-aș fi crezut vreodată că apa-mi va distruge casa complet. Tot ce aveam în casă a fost distrus de apă”, spune o femeie.

„Sper ca apele să se retragă cât mai repede, să putem redeschide localul”, spune o alta, cu ochii în lacrimi. „Nu mă pot gândi la nimic acum, creierul meu este blocat. (Reporter: Unde veți merge?) Nu știu, deocamdată unde văd cu ochii!”, mărturisește o altă femeie, cu o pungă cu alimente în brațe.

Supărarea adulților este însă bucuria copiilor și a animalelor de companie. Nici unii, nici alții nu-și dau seama de amploarea dezastrului, câtă vreme are cine să-i îngrijească și să-i plimbe într-un mod inedit - cu barca sau excavatorul. Acolo unde apele s-au retras, imaginile par desprinse tot dintr-un film apocaliptic. Pe șosele au rămas mașini abandonate sau târâte de viituri cine mai știe de unde, resturi de vegetație și noroi. Cei care se încumetă să meargă pe aceste drumuri trebuie să facă slalom printre vehiculele abandonate. Nimeni nu știe deocamdată de cât timp va avea nevoie orașul de 12 milioane de locuitori pentru a reveni măcar parțial la viața de dinainte, scrie digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: