image
Sursa foto: Getty Images

Zeci de israelieni vindecați de COVID s-au întors în spital pentru a-i ajuta pe pacienții care încă se luptă cu boala

Un spital din Ierusalim a dezvoltat un proiect ce presupune cooptarea israelienilor care au fost bolnavi de COVID, și care au dezvoltat anticorpi, în activitatea de tratare a actualilor pacienți, scrie BBC.

Confruntat cu un număr tot mai mare de bolnavi COVID, într-un moment în care Israelul traversează al doilea val epidemic, spitalul Hadassah din Ierusalim a pus bazele unui proiect deocamdată unic în întreaga lume.

Zeci de oameni care au fost infectați cu noul coronavirus și s-au vindecat s-au oferit voluntari pentru a da o mână de ajutor personalului medical în tratarea actualilor pacienți. ”Îi învățăm câteva lucruri pe care trebuie să le știe. Principalul este să stea lângă pacient, să vorbească cu el, să se roage cu el, să îl convingă să mănânce. Nimic mai mult”, explică doctorița Rely Alon, de la spitalul Hadassah.

„Și s-au dovedit a fi un real ajutor pentru pacienți și pentru personalul nostru. Cineva care stă cu tine și vorbește cu tine și te strânge de mână…cred că reprezintă jumătate din tratamentul necesar pentru vindecarea de această boală”, spune doctorița. Shuki Rock, un bărbat de 43 de ani, și soția sa au trecut amândoi prin experiența bolii și amândoi au decis că vor să dea acum o mână de ajutor.

„Ne-am uitat unul la celălalt, eu și soția mea, și ne-am spus: ”Asta este ce am tot așteptat”. Chiar este o modalitate de a oferi ceva înapoi societății”, spune Rock pentru BBC News.

Activitatea sa nu este neapărat simplă, în condițiile în care pacienții se luptă cu o boală complicată și sunt supuși unui stres teribil. Am intrat la un pacient și l-am întrebat: „cum te simți azi?” Și a izbucnit în plâns. Timp de 10 minute a plâns și mi-a explicat cât de frustrat se simte deoarece nu știe ce va urma. Shuki Rock, voluntar la spitalul Hadassah din Ierusalim: „În prezent, la spitalul din Ierusalim există 30 de voluntari care intră în saloane și îi ajută pe pacienți, totul sub atenta monitorizare a personalului medical”.

Toți au fost testați pentru a a se asigura că au anticorpii declanșați de virus. Ei au donat deja și sânge. Pentru că este deocamdată neclar cât durează această imunitate oferită de boală, voluntarii poartă totuși și echipamentul de protecție pe care îl au și medicii și asistentele. Toți medicii apreciază ajutorul oferit de voluntari. Toți pacienții sunt singuri. Nu au pe nimeni înăuntru. Nu au familie sau prieteni. Doar personalul, iar medicii sunt îmbrăcați ca extratereștrii. De aceea este foarte important pentru ei ca cineva să vină, să se așeze lângă ei și să vorbească cu ei. Yevgeni Frank-Kamenetsky, medic la spitalul Hadassah din Ierusalim: Iar voluntarii se simt la rândul lor bine pentru că pot oferi ceva înapoi, în condițiile în care nu de mult fuseseră în situația pacienților.

„Chiar nu e mare lucru, cel puțin în comparație cu ce fac oamenii de aici, medicii, asistentele. Încerc pur și simplu să fac lucrurile cât mai simplu, să fac tot ce pot”, mai spune Rock.

Un nou nivel record al numărului de cazuri zilnice.

Marți, numărul cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus a atins un nou nivel record – 3.392 de cazuri – în Israel, a anunţat Ministerul Sănătăţii, potrivit Agerpres. Precedentul record data din 2 septembrie şi era de 3.173 de cazuri. Potrivit DPA, disensiunile politice împiedică realizarea unei lupte eficiente împotriva epidemiei de coronavirus din Israel.

În locul măsurilor de carantină plănuite iniţial pentru 40 de localităţi care au raportat cele multe cazuri de coronavirus, vor fi impuse interdicţii de ieşire din casă pe timpul nopţii între orele locale 19:00 şi 05:00 începând de marţi seară.

Potrivit presei israeliene, restricţiile propuse iniţial au fost diminuate după ce primarii din patru comunităţi cu opinii religioase stricte au transmis prim-ministrului Benjamin Netanyahu o scrisoare vehementă, în care ar fi ameninţat cu retragerea sprijinului lor politic. Partidele religioase din Parlamentul Israelului, Knesset, sunt considerate aliaţi apropiaţi ai premierului Netanyahu şi adeseori reuşesc să încline balanţa în favoarea candidaţilor câştigători în timpul alegerilor. În total, 135.043 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 au fost confirmate în Israel după ce pandemia a ajuns în această ţară, unde 1.026 de persoane au murit din cauza maladiei COVID-19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: