image
Sursa foto: Profimedia Images

Biden l-a avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu „sancţiuni severe” în cazul unei escaladări în Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Rusia se va confrunta cu „sancţiuni severe, în special economice" în cazul unei escaladări militare în Ucraina, în cadrul summitului online de marţi între cei doi şefi de stat, a indicat Casa Albă într-un comunicat, citat de AFP, Reuters și Agerpres.

Preşedintele american a exprimat profunda preocupare a SUA şi a aliaţilor lor faţă de creşterea numărului de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina, potrivit Casei Albe, care a precizat că cei doi şefi de stat au evocat în cadrul discuţiei lor de asemenea securitatea cibernetică şi „munca în comun asupra unor subiecte regionale precum Iranul".

„Preşedintele Biden a exprimat profunda îngrijorare a SUA şi a aliaţilor noştri europeni față de escaladarea forţelor ruse în jurul Ucrainei şi a precizat că SUA şi aliaţii noştri vor răspunde cu măsuri economice şi de altă natură puternice în cazul unei escalade militare", menţionează comunicatul Casei Albe, citat de Reuters.

Biden şi-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a cerut detensionarea şi revenirea la diplomaţie, se mai spune în text.

Cei doi lideri au abordat de asemenea dialogul ruso-american asupra securităţii strategice, securităţii cibernetice şi Iranul în cursul întâlnirii lor de doua ore, a declarat Casa Albă.

Preşedintele american a participat la această întâlnire virtuală din „Situation Room" de la Casa Albă, o sală ultrasecurizată de unde executivul american gestionează intervenţii militare sensibile şi care este închisă jurnaliştilor.

Casa Albă a anunţat că Joe Biden va discuta telefonic  cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierii italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după videoconferinţa sa cu Vladimir Putin. Executivul american reaminteşte că preşedintele a discutat luni cu aceiaşi aliaţi şi a convenit să rămână „în strâns contact” cu aceștia în ceea ce privește situația din Ucraina, transmite Digi24. De asemenea, Joe Biden urmează ca în zilele următoare să aibă o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat executivul american.

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin au încheiat discuțiile prin videoconferință după două ore și un minut, potrivit Casei Albe. Totodată, marți, cu puțin timp înainte ca Biden și Putin să discute modalități de a atenua tensiunile crescânde în regiune, armata ucraineană a avut un schimb de focuri cu separatiștii susținuți de ruși, folosind mitraliere și lansatoare de grenade.

Diplomatul american Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova între 2012 și 2014, a scris pe twitter că indiferent de rezultatul summitului virtual Biden-Putin, nu trebuie ignorat faptul că președintele rus a creat de unul singur această „criză”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: