image
Sursa foto: Profimedia

Director din ONU: „Cei mai bogați trebuie să ajute la problema foametei”; Ar fi nevoie de doar 2% din averea lui Elon Musk

Un mic grup de indivizi ultra-bogați ar putea ajuta la rezolvarea foametei globale cu doar o fracție din valoarea lor netă, a afirmat directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU,

Miliardarii trebuie să „se ridice la așteptări acum, o singură dată”, a spus David Beasley într-un interviu difuzat marți de CNN, făcând referire în mod special la cei doi mai bogați oameni din lume, Jeff Bezos și Elon Musk.

„6 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cei 42 de milioane de oameni care literalmente vor muri dacă nu îi ajutăm. Nu este complicat”, a adăugat acesta.

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, are o valoare estimată netă de aproape 289 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, aceasta însemnând că Beasley cere o donație de doar 2% din averea miliardarului.

Valoarea netă a miliardarilor SUA aproape s-a dublat de când a început pandemia, fiind de 5,04 trilioane de dolari în octombrie, conform grupurilor progresiste Institutul pentru Studii Politice și Americani pentru Echitate în Taxare.

O „furtună perfectă” de câteva crize, precum schimbările climatice și pandemia de Covid-19, înseamnă că multe națiuni „bat la ușa foametei”, spune Beasley.

Jumătate din populația Afganistanului – 22,8 milioane de oameni – se confruntă cu o problemă acută a foametei, potrivit unui raport al PAM, emis luni. Șomajul scăpat de sub control și o criză a lichidității înseamnă că țara se clatină pe marginea unei crize umanitare iar 3,2 milioane de copii sub vârsta de cinci ani sunt în acest risc, concluzionează raportul, conform CNN.

O serie de noi rapoarte din administrația Biden au emis un avertisment dur săptămâna trecută: efectele schimbărilor climatice vor fi larg răspândite și vor fi probleme pentru toate guvernele.

Printre rapoarte, administrația detaliază cum schimbările climatice duc la creșterea migrației. Este pentru prima dată când guvernul SUA recunoaște oficial legătura dintre schimbările climatice și migrație. PAM a avertizat în trecut despre această creștere a migrației, în special în regiunea „Coridorul uscat” din America Centrală.

„Spre exemplu, luați ca exemplu SUA și regiunea din America Centrală, Coridorul uscat, Guatemala, Honduras, El Salvador și Nicaragua – doar în acea zonă”, a spus marți Beasley. „Hrănim mulți oameni acolo iar climatul se schimbă cu uragane și viituri; este devastator”, a adăugat acesta.

În Etiopia, PAM estimează că 5,2 milioane de oameni au nevoie urgentă de asistență alimentară în regiunea Tigray, unde premierul Abiy Ahmed a dus o ofensivă majoră împotriva Frontului Popular de Eliberare a Tigray-ului, încă de anul trecut. Mii de civili au fost uciși de atunci, în vreme ce mai mult de 2 milioane de persoane au fost mutate.

Organizațiile umanitare precum PAM s-au chinuit să ducă provizii pentru cei din acea regiune.

„Nu știu de unde își iau mâncarea”, a spus Beasley în interviu. „Nu mai avem combustibil. Nu mai avem bani, în ceea ce privește plata oamenilor noștri și rămânem fără bani și nu ne putem duce camioanele acolo”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: