image
Sursa foto: jurnal.md

Sondaj telefonic în ziua alegerilor: AFTER POLL 2021

Pe parcursul zilei de 11 iulie, când în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate, companiile „CBS Research” și „CIVIS” vor realiza un nou sondaj în rândul alegătorilor care au participat la vot. Cercetarea este realizată la comanda Comunității „WatchDog.MD” și a Institutlui de Politici Publice.

Rezultatele prealabile ale sondajului vor fi prezentate pe 11 iulie, la ora 21.00, iar cele finale - la ora 22.00, transmite IPN.

Sondajul After Poll 2021 nu este un exit poll clasic, deoarece este realizat la telefon, precizează WatchDog.MD și IPP într-un comunicat de presă. Numerele de telefon vor fi generate de un soft. Alegătorii vor fi întrebați dacă au mers deja la votare, iar celor care la momentul apelului deja au votat, le vor fi adresate câteva întrebări: când s-au decis cu cine să voteze, pentru cine au votat și câteva întrebări pentru a afla profilul alegătorului – ce vârstă și studii are, care este mediul lui de reședință.

Potrivit organizatorilor, sondajul After Poll este o metodă alternativă de a stabili preferințele de vot al cetățenilor. Totodată, este și un exercițiu mult mai puțin costisitor față de exit poll-ul clasic.

Sondajul telefonic a fost testat la alegerile prezidențiale din 2020, în condiții de pandemie COVID-19 și, potrivit organizatorilor sondajului, After Poll s-a dovedit a fi o experiență reușită. Nu a coincis întocmai cu rezultatul oficial al alegerilor, disponibilitatea votanților de a participa la sondaj fiind afectată inclusiv de apelurile directe ale unor politicieni de a refuza participarea. Dar studiul a indicat asupra învingătorilor în ambele tururi de scrutin. Iar în al doilea tur eroarea față de rezultatele finale a fost foarte mică.

Sondajul este realizat în cadrul Proiectului „Combaterea dezinformării și promovarea integrității electorale”, finanțat de către European Endowment for Democracy, fiind implementat de către Comunitatea „WatchDog.MD”, în parteneriat cu Institutul de Politici Publice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: